Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Steinmeier vyjadril sústrasť v spojitosti s nešťastím počas Halloweenu

Na snímke sprava nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a jeho manželka Elke Büdenbenderová vzdávajú úctu pri pamätniku nešťastia, počas ktorého zahynulo cez víkend v tlačenici na oslavách Halloweenu v centre Soulu najmenej 156 ľudí, v Soule 4. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Smútime spolu s kórejským ľudom. Vo svojich myšlienkach sme pri nich, povedal nemecký prezident

Soul 4. novembra (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyjadril obyvateľom Južnej Kórey v mene Nemecka hlbokú sústrasť v spojitosti s nešťastím, počas ktorého zahynulo cez víkend v tlačenici na oslavách Halloweenu v centre Soulu najmenej 156 ľudí. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Steinmeier spolu so svojou manželkou Elke Büdenbenderovou položili biele chryzantémy k pamätníku tohto nešťastia. Takisto držali minútu ticha a zapísali sa do kondolenčnej knihy.

"Smútime spolu s kórejským ľudom. Vo svojich myšlienkach sme pri nich," povedal neskôr nemecký prezident. Priateľstvo sa podľa jeho slov nepotvrdzuje len v dobrých, ale aj v smutných obdobiach – čo platí aj pre priateľstvo medzi Nemeckom a Južnou Kóreou.

Steinmeier vyjadril sústrasť aj prezidentovi krajiny Jun Sok-jolovi. Prezidenti neskôr rokovali o rôznych témach, vrátane nedávnych raketových testov Severnej Kórey, a dohodli sa na spolupráci s cieľom reagovať na raketový a jadrový program KĽDR, píše agentúra Jonhap. Takisto sa venovali aj dodávateľským reťazcom a vojne na Ukrajine.

V tlačenici v dave vo štvrti Itchewon v centre Soulu, ktorá je známa nočným životom, zahynulo v sobotu večer najmenej 156 ľudí.