Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Steve Bannon uspel v spore o založenie politickej akadémie v Taliansku

Steve Bannon, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Založenie Dignitatis Humanae Institute bolo súčasťou plánov Bannona na ďalšie šírenie jeho nacionalistickej a populistickej politiky v celej Európe.

Rím 27. mája (TASR) - Taliansky súd v utorok rozhodol, že krajne pravicová organizácia Dignitatis Humanae Institute (DHI), ktorú financuje bývalý poradca Bieleho domu Steve Bannon, sa nemusí vysťahovať z priestorov stredovekého kláštora ležiaceho okolo 100 kilometrov juhovýchodne od Ríma. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Bannon v minulosti povedal, že chce tento niekdajší kartuziánsky kláštor využívať spolovice ako "stredoveký univerzitný kampus" a spolovice ako "gladiátorskú školu pre kultúrnych bojovníkov".

Talianske ministerstvo kultúry však minulý rok prenájom kláštora Certosa di Trisulti z 13. storočia s rozlohou 15.000 metrov štvorcových zrušilo z dôvodu porušení ustanovení zmluvy o prenájme.

Ministerstvo na žiadosť o vyjadrenie k utorkovému verdiktu neodpovedalo. Proti rozhodnutie však môže podať odvolanie.

DHI podľa svojich vyjadrení čoskoro začne fungovať ako akadémia pre európskych populistov.

"Počas pandémie, keď by bolo jednouché odísť, sme zostali verní kláštoru, (miestnej) komunite a Taliansku," uviedol Bannon vo vyhlásení zverejnenom v stredu.

Riaditeľ DHI Benjamin Harnell povedal, že tzv. "Akadémia pre žido-kresťanský západ" bude otvorená 1. júna. Výučba však bude spočiatku zabezpečovaná prostredníctvom internetu zo Spojených štátov.

Založenie DHI bolo súčasťou plánov Bannona na ďalšie šírenie jeho nacionalistickej a populistickej politiky v celej Európe. Samotný Bannon pomáhal s tvorbou učebných osnov pre kurz zameraný na pravicovo orientovaných katolíckych aktivistov.