Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Čína narúša globálnu rovnováhu síl

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Stoltenberg pricestoval v stredu do Dánska na zasadanie Severskej rady, kde vystúpil s prejavom.

Kodaň 3. novembra (TASR) - Rastúci vplyv Číny narúša mocenské vzťahy po celom svete. Vyhlásil to v stredu generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg.

"Globálna rovnováha síl sa mení, pretože Čína sa stáva väčšou a silnejšou vojenskou mocnosťou," povedal Stoltenberg podľa agentúry DPA počas stretnutia s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou v Kodani.

"Čína sa k nám približuje. Vidíme ju v kyberpriestore, vidíme ju vo vesmíre, vidíme ju v Afrike a vidíme ju v Arktíde. A zároveň vidíme, ako sa Peking snaží kontrolovať kritickú infraštruktúru tu v Európe," povedal s odkazom na čínskych telekomunikačných gigantov, ktorí sa angažujú pri výstavbe mobilných sietí piatej generácie (5G).

Aktivity Číny vo všetkých spomínaných oblastiach majú podľa najvyššieho predstaviteľa NATO bezpečnostné dôsledky. DPA pripomenula, že v júni 30-členná aliancia výrazne posilnila svoj kolektívny postoj voči Číne a uviedla, že "správanie sa Pekingu predstavuje systémové výzvy pre medzinárodný poriadok založený na pravidlách". Tradičným protivníkom transatlantickej obrannej aliancie je aj Rusko. Avšak americký prezident Joe Biden presadzuje, aby spojenci z NATO pozornejšie sledovali Peking, píše DPA.

Stoltenberg pricestoval v stredu do Dánska na zasadanie Severskej rady, kde vystúpil s prejavom. Severská rada združuje Dánsko, Nórsko, Švédsko, Fínsko a Island a prevažne autonómne Faerské ostrovy, Grónsko a Alandské ostrovy.