Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Členovia NATO môžu Ukrajinu zásobovať zbraňami aj roky

Na snímke zo 7. apríla 2022 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa prihovára počas tlačovej konferencie po zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí v sídle NATO v Bruseli. Foto: TASR/AP

Po tom, čo sa o dodaní ťažkých zbraní na Ukrajinu, doposiaľ z obáv z eskalácie nedebatovalo, ministri zahraničných vecí Aliancie na stredajšej schôdzke v Bruseli ohlásili zmenu kurzu.

Londýn 8. apríla (TASR) - Členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) sú pripravené Ukrajinu v boji proti Rusku zásobovať zbraňami celé roky, potvrdil v piatok v rozhovore pre britskú rozhlasovú stanicu BBC 4 generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Informovala o tom agentúra DPA.

Stoltenberg nehovoril o jednotlivých zbraňových systémoch, ako však dodal, účinnosť zbraní, ktoré sa už dostali na Ukrajinu, je možné pozorovať každý deň.

"Vidíme všetku tú zničenú ruskú vojenskú mašinériu a vidíme, že Ukrajina je schopná zostreľovať ruské rakety a lietadlá," podotkol generálny tajomník NATO.

"Spojenci sú pripravení dodať viac a aj modernejších a ťažších zbraní," dodal.

Po tom, čo sa o dodaní ťažkých zbraní na Ukrajinu, kde prebieha ruská vojenská ofenzíva, doposiaľ z obáv z eskalácie nedebatovalo, ministri zahraničných vecí Aliancie na stredajšej schôdzke v Bruseli ohlásili zmenu kurzu, uvádza DPA.