Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Debaty o dodaní nemeckých tankov Ukrajine budú pokračovať

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Táto podpora umožní Ukrajincom nielen brániť sa proti novým ruským ofenzívam, ale aj spustiť vlastné ofenzívy s cieľom oslobodiť Rusmi okupované ukrajinské územie.

Berlín 20. januára (TASR) – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg privítal v piatok oznámenie nových dodávok zbraní Ukrajine. Podľa vlastných slov tiež očakáva ďalšiu diskusiu o dodávkach nemeckých tankov Leopard 2. TASR informácie prevzala od agentúry DPA.

Skutočnosť, že spojenci Ukrajine poskytnú stovky nových obrnených vozidiel, bojových vozidiel pechoty a tankov, bude mať pre túto krajinu nesmierny význam, povedal Stoltenberg počas konferencie o vojenskej pomoci Kyjevu na základni Ramstein v Nemecku.

Táto podpora umožní Ukrajincom nielen brániť sa proti novým ruským ofenzívam, ale aj spustiť vlastné ofenzívy s cieľom oslobodiť Rusmi okupované ukrajinské územie.

"Konzultácie budú pokračovať," reagoval Stoltenberg na otázku, či Nemecko neškodí európskej jednote, pretože doteraz neschválilo dodanie tankov Leopard 2. Zdôraznil, že konkrétne formy pomoci Ukrajine sa od začiatku vojny neustále vyvíjajú, pričom Nemecko patrí k spojencom, ktorí Kyjevu poskytujú najväčšiu podporu.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius potvrdil, že na piatkových rozhovoroch nepadlo rozhodnutie o dodávke tankov Ukrajine. Nemecko sa však pripravuje a preskúma dostupnosť a počet tankov. Rozhodnutie podľa neho Berlín prijme "čo najskôr".

Pistorius sa tiež ohradil voči tvrdeniam, že Nemecko dodávku Leopardov blokuje. "Dojem, ktorý miestami vznikol, že existuje jednotná koalícia a Nemecko stojí v ceste – takýto dojem je nesprávny," zdôraznil. Mnohí spojenci sa podľa neho zhodujú, že je potrebné dôkladne zvážiť dôvody pre a proti. Nemecko neváha, ale je len opatrné, dodal minister.