Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Je čas privítať Fínsko a Švédsko v NATO

Zástavy členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) vejú pred sídlom aliancie v Bruseli, archívne foto. Foto: TASR/AP

Turecko, Švédsko a Fínsko uzavreli v júni tohto roku dohodu, ktorá obsahovala ustanovenia o vydávaní a zdieľaní informácií.

Istanbul 3. novembra (TASR) - Švédsko a Fínsko sa zaviazali spolupracovať s Tureckom a dokázať mu, že sa nemusí obávať ich vstupu do Severoatlantickej aliancie. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok na spoločnej tlačovej konferencii s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušoglom v Istanbule. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

Stoltenberg súčasne vyhlásil, že "je čas privítať Fínsko a Švédsko ako členov NATO".

Agentúra AFP pripomenula, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan viní Fínsko a Švédsko z poskytovania útočiska kurdským militantom, ktorých Ankara považuje za teroristov.

Stoltenberg označil tieto obavy Turecka za pochopiteľné. Súčasne však uviedol, že Fínsko a Švédsko majú v oblasti boja proti terorizmu záujem o užšiu spoluprácu s Tureckom. "Je to aj v ich záujme," konštatoval šéf Severoatlantickej aliancie.

Turecko, Švédsko a Fínsko uzavreli v júni tohto roku dohodu, ktorá obsahovala ustanovenia o vydávaní a zdieľaní informácií.

Obe severské štáty sa začiatkom tohto roka vzdali svojej dlhodobej politiky neangažovanosti a požiadali o vstup do NATO, a to z dôvodu ruskej invázie na Ukrajinu a jej následkov na bezpečnosť Európy.

AFP vo svojej správe uviedla, že turecký prezident akceptoval žiadosť nového švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona o návštevu Turecka. Návšteva je zrejme súčasťou snáh Štokholmu o odblokovanie kandidatúry Švédska do NATO. Kristersson by mal Ankaru navštíviť v utorok.