Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Generálny tajomník NATO: Aliancia musela reagovať na aktivity Moskvy

Na archívnej snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie odobrať akreditáciu 8 členom ruskej delegácie pri NATO bolo urobené na základe spravodajských informácií, pretože ide o nedeklarovaných dôstojníkov ruskej rozviedky, uviedol Stoltenberg.

Brusel 7. októbra (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg je presvedčený, že Severoatlantická aliancia musela podniknúť kroky proti "zhubným aktivitám" Moskvy. Reagoval tým na udalosti zo stredy, keď Aliancia rozhodla o odobratí akreditácie ôsmim členom Stálej misie Ruska pri NATO v Bruseli na základe podozrenia, že v utajení pracovali pre ruské tajné služby.

"Rozhodnutie odobrať akreditáciu ôsmim členom ruskej delegácie pri NATO bolo urobené na základe spravodajských informácií, pretože ide o nedeklarovaných dôstojníkov ruskej rozviedky," vysvetlil Stoltenberg s tým, že Aliancia zaznamenala nárast ruských "zhubných aktivít", prinajmenšom v Európe, preto bolo potrebné konať.

NATO takisto znížilo počet akreditovaných pozícií, ktoré môže Rusko obsadiť vo svojom zastúpení pri Aliancii, z doterajších 20 na desať. Toto rozhodnutie nadobudne účinnosť koncom októbra.

V roku 2018 vypovedala Aliancia v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok v britskom meste Salisbury sedem členov ruskej misie. Aj vtedy nasledovalo zníženie maximálnej veľkosti ruskej delegácie pri NATO z 30 na 20 ľudí.

Pri útoku v Salisbury boli v marci 2018 otrávení bývalý dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija. Obaja otravu prežili. Britskí vyšetrovatelia označili za podozrivých dvoch občanov Ruskej federácie. Rusko akúkoľvek zodpovednosť za tento útok odmieta.