Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

NATO: Lukašenko musí rešpektovať základné práva

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, archívne foto. Foto: TASR/AP

Vo štvrtok sa stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Berlín 27. augusta (TASR) – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval vo štvrtok bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, aby rešpektoval základné práva. Zároveň zopakoval, že jeho pokusy zneužiť Severoatlantickú alianciu ako zámienku pri potlačovaní občianskych protestov sú neopodstatnené. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Režim v Minsku musí preukázať úplné rešpektovanie základných práv vrátane slobody prejavu a práva pokojne sa zhromažďovať," povedal Stoltenberg, ktorý sa v Berlíne zúčastňuje na dvojdňovom neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ. Vo štvrtok sa stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

„NATO nemá v tomto regióne vybudovanú žiadnu armádu, takže každý pokus využiť to ako zámienku na zákrok proti pokojným demonštrantom je preto úplne neopodstatnený," zopakoval a dodal, že je na bieloruskom národe, aby rozhodol o svojej budúcnosti.

Lukašenko v sobotu počas návštevy tankového práporu a raketovej divízie v meste Hrodna ležiaceho na západe Bieloruska uviedol, že krajine hrozí nebezpečenstvo zo strany Poľska a Severoatlantickej aliancie a upozornil na údajné sústreďovanie vojsk NATO pri bieloruských hraniciach.