Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg, Metsolová a Borrell vyjadrili úctu i podporu Ukrajine

Na snímke zo 17. augusta 2022 generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

V Deň nezávislosti Ukrajiny vyjadrujem úctu odvážnym ukrajinským ženám a mužom, bojujúcim za svoju slobodu a svoju krajinu, uviedol Stoltenberg na Twitteri.

Brusel/Ankara 24. augusta (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyjadril úctu Ukrajincom pri príležitosti Dňa nezávislosti. Podporu v boji proti ruskej invázii tejto krajine vyjadrili aj predstavitelia EÚ. TASR o tom informuje na základe ich vyhlásení na sociálnej sieti.

"V Deň nezávislosti Ukrajiny vyjadrujem úctu odvážnym ukrajinským ženám a mužom, bojujúcim za svoju slobodu a svoju krajinu,"
uviedol Stoltenberg na Twitteri. Dodal, že NATO podporuje Ukrajinu, od získania nezávislosti a s podporou Aliancie môže aj naďalej počítať.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová podporila právo Ukrajincov byť slobodní a robiť svoje vlastné rozhodnutie. "EÚ nikdy neprestane podporovať nezávislosť Ukrajiny a jej odvážny boj proti nezákonnej ruskej agresii," napísala.

Ukrajina si 24. augusta pripomína 31. výročie vyhlásenia nezávislosti od bývalého Sovietskeho zväzu v roku 1991. Úctu a podporu jej v predchádzajúcich dňoch vyjadrili aj ďalšie krajiny a predstavitelia EÚ. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v stredu na Twitteri pripomenul, že v tento deň uplynulo aj šesť mesiacov od začiatku ruskej invázie (24. februára).

Podľa jeho slov "nevyprovokovaná ruská agresia voči Ukrajine porušuje medzinárodné právo i záväzky" a odvážni Ukrajinci bojujú za právo rozhodovať o svojej budúcnosti. "EÚ bude naďalej stáť pri vás pri obrane vašej slobody a nezávislosti," dodal.



Deň nezávislosti Ukrajiny: Lídri EÚ a NATO vyjadrili Ukrajincom plnú podporu


Najvyšší predstavitelia Európskej únie a NATO vyjadrili v stredu Ukrajine pri príležitosti jej Dňa nezávislosti svoju podporu v boji za slobodnú, nezávislú a európsku budúcnosť. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Vlajka Ukrajiny visí na železničnej stanici, keď cestujúci prichádzajú do Ľvova na Ukrajine, v stredu 24. augusta 2022 na Deň nezávislosti krajiny.
Foto: TASR/AP


Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa dopoludnia zúčastnila na podujatí na Hlavnom námestí v Bruseli, ktoré pripravili Stála misia Ukrajiny pri EÚ, Združenie Ukrajincov v Belgicku a Centrum ukrajinskej občianskej spoločnosti. Počas slávnostného podujatia na námestí vyvesili 30 metrov dlhú ukrajinskú vlajku.

Šéfka eurokomisie pripomenula, že v noci z 23. na 24. augusta bola budova Berlaymont, sídlo Európskej komisie v Bruseli, osvetlená farbami ukrajinskej vlajky, žltou a modrou, aby EÚ aj touto cestou ukázala podporu Ukrajine.

"Sme hrdí na to, že podporujeme našich ukrajinských priateľov v ich boji za slobodnú, nezávislú a európsku budúcnosť," uviedla von der Leyenová na Twitteri.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (v strede) pochoduje popri obrovskej ukrajinskej vlajke rozvinutej počas podujatia ku Dňu ukrajinskej nezávislosti na historickom námestí Grand Place v Bruseli, v stredu 24. augusta 2022.
Foto: TASR/AP


Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová skonštatovala, že význam Dňa nezávislosti Ukrajiny je presvedčivejší ako kedykoľvek predtým, lebo "silní a statoční Ukrajinci bojujú za svoje životy, rodiny, krajinu, hodnoty, voľby a slobodu, za svoju nezávislosť". "EÚ bude vždy stáť pri Ukrajine. Naša podpora sa tu nekončí," uviedla Metsolová vo vyhlásení.

Predseda Európskej rady Charles Michel rovnako potvrdil, že EÚ je tu na to, aby podporila Ukrajincov, korí už šesť mesiacov statočne bránia nezávislosť svojej krajiny. "Vaša nezávislosť je aj našou nezávislosťou. Vaša sloboda je aj našou slobodou. Vaša budúcnosť je budúcnosťou Európskej únie," uviedol.

Európska služba pre vonkajšiu činnosť, ktorú riadi šéf európskej diplomacie Josep Borrell, v oficiálnom stanovisku uviedla, že farby Ukrajiny v deň jej nezávislosti žiaria v srdci Európy a že "naše srdcia bijú jednotne, za nezávislú a vždy slobodnú Ukrajinu".

Pozdrav Ukrajincom prostredníctvom Twitteru poslal aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Ukrajinský ľud uistil, že môže aj naďalej počítať s podporou NATO.

"V Deň nezávislosti Ukrajiny vzdávam hold statočným ukrajinským ženám a mužom, ktorí bojujú za slobodu a za svoju krajinu. NATO podporuje Ukrajinu od jej nezávislosti a Ukrajina sa môže spoľahnúť na NATO dovtedy, kým to bude potrebné. Ukrajina vyhrá!" odkázal Stoltenberg.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)