Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Na východnom krídle NATO posilníme obranu

Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii počas mimoriadneho summitu Severoatlantickej aliancie, ktorý je venovaný Ukrajine v Bruseli 24. marca 2022. Foto: TASR/AP

Stoltenberg: Na východnom krídle NATO posilníme obranu pred chemickými hrozbami

Brusel 24. marca (TASR) - Severoatlantická aliancia posilní na svojom východnom krídle obranu pred chemickými, biologickými a jadrovými hrozbami. Po summite členských krajín NATO v Bruseli to povedal jeho generálny tajomník Jens Stoltenberg. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a televízie Sky News.

Stoltenberg na tlačovej konferencii po summite NATO uviedol, že veliteľ síl NATO v Európe, americký generál Tod Wolters, aktivoval chemické, biologické, rádiologické a jadrové obranné prvky NATO. Spojenci nasadzujú ďalšie prvky chemickej, biologickej a jadrovej ochrany na posilnenie našich existujúcich aj nových bojových skupín.

Predstavitelia členských štátov Aliancie sa na summite dohodli, že budú pokračovať v podpore Ukrajiny, ktorá čelí invázii ruských vojsk.

"Na Rusko budeme aj naďalej vyvíjať bezprecedentný tlak," povedal Stoltenberg. Členské krajiny vytvoria štyri nové bojové skupiny na východnom krídle Aliancie, teda v Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku a na Slovensku, dodal.

Do spojeneckých oblastí v okolí Ukrajiny vyšle NATO viac vojakov, protitankových systémov, dronov, námornej sily aj stíhačiek, avizoval šéf Aliancie.

Čo sa týka hrozieb priamo na Ukrajine, NATO sa podľa Stoltenberga zaviazalo pomôcť Kyjevu s kybernetickou bezpečnosťou, ako aj s ochranou pred biologickými, chemickými a jadrovými hrozbami.

Táto pomoc by mohla zahŕňať zariadenia pre detekciu hrozieb, ochranu a zdravotnícky materiál, ako aj výcvik krízového manažmentu a dekontaminácie.

Aliancia zároveň vyzvala Čínu, aby využila svoj vplyv pri hľadaní mierového riešenia situácie na Ukrajine a nepomáhala Rusku.