Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: NATO chce budovať dlhodobé partnerstvo s Ukrajinou

Na archívnej snímke zo 17. augusta 2022 generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Od februára spojenci NATO poskytujú Ukrajine bezprecedentnú vojenskú, finančnú a humanitárnu pomoc, dodal Stoltenberg.

Brusel 23. augusta (TASR) - Severoatlantická aliancia a jej členské krajiny sú naďalej odhodlané poskytovať silnú podporu Ukrajine v boji proti ruskej agresii. Uviedol to v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na summite tzv. Krymskej platformy, ktorej organizátorom je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom spravodajca TASR.

Stoltenberg pripomenul, že Rusko pred ôsmimi rokmi ilegálne anektovalo Krym a premenilo tento čiernomorský polostrov na jednu z najviac militarizovaných oblastí v Európe a pred šiestimi mesiacmi ho využilo ho aj ako štartovaciu plochu pre inváziu na Ukrajinu.

"Vladimir Putin si myslel, že dokáže rozdrviť ukrajinský ľud a ozbrojené sily, že dokáže rozdeliť naše demokratické krajiny a že môže diktovať ostatným, čo majú robiť. Prezident Putin sa mýlil," povedal Stoltenberg.

Túto skutočnosť podľa neho potvrdzuje aj veľká účasť na tohtoročnom druhom summite Krymskej platformy, ktorý prebieha virtuálnou formou.

Zdôraznil, že NATO stojí na strane Ukrajiny už od vyhlásenia jej nezávislosti. Podporu pre Kyjev výrazne zintenzívnilo po nelegálnej anexii Krymu, čo Ukrajincom pomohlo po tohtoročnom napadnutí Ruskom, lebo ukrajinské ozbrojené sily sú silnejšie, lepšie vycvičené a lepšie riadené ako v roku 2014.

"Od februára spojenci NATO poskytujú Ukrajine bezprecedentnú vojenskú, finančnú a humanitárnu pomoc," dodal Stoltenberg, podľa ktorého je silná, stabilná a nezávislá Ukrajina potrebná na zaistenie euroatlantickej bezpečnosti.

Pripomenul, že na júnovom summite NATO v Madride, sa spojenci dohodli na zintenzívnení pomoci Ukrajine vrátane dodávok palív, potravín, zdravotníckeho materiálu, ochranného vojenského vybavenia, prostriedkov zabezpečenej komunikácie ako aj vybavenia na odstraňovanie mín a proti chemickým a biologickým hrozbám.

"Zaviazali sme sa k dlhodobému partnerstvu s Ukrajinou. Pomôžeme Ukrajine pri prechode zo sovietskej éry na štandardy NATO... Stojíme pri Ukrajine a budeme pri nej stáť tak dlho, ako to bude potrebné," uviedol Stoltenberg, ktorý zároveň prisľúbil pomoc pri povojnovej obnove Ukrajiny.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)