Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: NATO musí brať do úvahy výhrady Turecka

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opakovane kritizoval možnosť vstupu Fínska a Švédska do organizácie NATO.

Brusel 17. mája (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa domnieva, že by sa mali brať do úvahy výhrady Turecka voči vstupu Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. Šéf Aliancie to v utorok uviedol na svojom účte na Twitteri, informuje spravodajca TASR.

Stoltenberg napísal, že Turecko je "váženým spojencom" v rámci NATO a dodal, že treba brať do úvahy akékoľvek obavy Turecka o bezpečnosť. "V tomto historickom momente musíme byť jednotní," spresnil.

Šéf Alancie to vyhlásil po stretnutí s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušoglom.

Fínsko a Švédsko už oficiálne oznámili, že sa chcú stať členmi Severoatlantickej aliancie. Dôvodom je posilnenie ich bezpečnosti po tom, ako Rusko vojensky napadlo Ukrajinu.

Ako uviedla tlačová agentúra DPA, Turecko však v tejto súvislosti naznačilo, že Ankara bude súhlasiť s pristúpením oboch krajín len za určitých podmienok. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok opäť kritizoval možnosť vstupu Fínska a Švédska do organizácie NATO a vyhlásil, že nemôže súhlasiť s prijatím krajín, ktoré uvalili sankcie na Turecko.

Erdogan zopakoval stanovisko, že obe krajiny podporujú "teroristické organizácie" vrátane Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku zakázaná, a kurdských milícií v Sýrii, čiže Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG).

Čavušoglu zase v nedeľu na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v Berlíne kritizoval niektorých spojencov za obmedzovanie vývozu zbraní do Turecka z dôvodu bojov tureckej armády proti uvedeným skupinám.

Podľa DPA zatiaľ nie je jasné, ako chce Aliancia presvedčiť Turecko, aby nezabránilo vstupu Švédska a Fínska do NATO. S prijatím každého nového člena musia totiž súhlasiť všetky členské krajiny NATO.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)