Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: NATO ostražito sleduje dianie v Bielorusku

Na snímke generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

NATO v nedeľu odmietlo obvinenia bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, podľa ktorých Severoatlantická aliancia upevňuje svoju vojenskú prítomnosť na hraniciach s Bieloruskom.

Brusel 18. augusta (TASR) – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg včera uviedol, že Severoatlantická aliancia zostáva ostražitá v súvislosti s udalosťami v Bielorusku, ku ktorým došlo po prezidentských voľbách, a v prípade potreby je pripravená chrániť členské štáty. Zároveň spresnil, že Aliancia nepredstavuje pre Bielorusko žiadnu hrozbu, uviedla tlačová agentúra Reuters.

„Spojenci z NATO pozorne sledujú udalosti v Bielorusku," uviedol Stoltenberg vo vyhlásení pre médiá. „NATO nie je hrozbou pre Bielorusko a nezvyšuje svoju vojenskú prítomnosť v regióne. Zostávame ostražití, v jasnej obrannej polohe a pripravení odradiť akúkoľvek agresiu proti spojencom," odkázal šéf Aliancie.

NATO v nedeľu odmietlo obvinenia bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, podľa ktorých Severoatlantická aliancia upevňuje svoju vojenskú prítomnosť na hraniciach s Bieloruskom.

Podľa hovorkyne NATO Oany Lungescovej v tomto regióne nedochádza k hromadeniu aliančných vojenských síl. Spresnila, že mnohonárodné prápory spojencov vo východnej časti Aliancie nepredstavujú hrozbu pre žiadnu krajinu. „Ich prítomnosť je čisto defenzívna, primeraná a určená na predchádzanie konfliktom a udržiavanie mieru," dodala Lungescuová.

Vyhlásenie z bruselskej centrály NATO nasledovalo po tom, ako Lukašenko počas verejného zhromaždenia v Minsku, zvolaného na jeho podporu, upozornil, že lietadlá a tanky patriace silám NATO boli rozmiestnené na 15 minút od hraníc krajiny.