Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: NATO plne rešpektuje rozhodnutie Fínska v prospech vstupu

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Fínsko i Švédsko si zachovávali neutralitu aj počas studenej vojny, a to preto, aby neprovokovali Sovietsky zväz. Fínsko má s Ruskom viac než 1300 kilometrov dlhé štátne hranice.

Brusel 12. mája (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok privítal rozhodnutie vedúcich predstaviteľov Fínska v prospech vstupu ich krajiny do Aliancie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Stoltenberg rozhodnutie Fínska označil za "plne zvrchované" a dodal, že NATO ho plne rešpektuje. "Ak sa Fínsko rozhodne o členstvo požiadať, vrúcne ho v NATO privítame," povedal. Možný prístupový proces Fínska by podľa jeho slov bol "hladký a rýchly".

Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v spoločnom vyhlásení vo štvrtok oficiálne oznámili, že podporujú vstup svojej vlasti do organizácie NATO. "Veríme, že potrebné kroky na štátnej úrovni, aby k tomuto rozhodnutiu došlo, budú vykonané v najbližších dňoch," uvádza sa v ich spoločnom vyhlásení.

Najvyšší predstavitelia Fínska vysvetlili, že verejná diskusia v ich krajine o možnom vstupe do Severoatlantickej aliancie prebehla počas tejto jari, pričom "bol potrebný istý čas, aby si parlament i celá spoločnosť ujasnili svoj postoj v tejto otázke".

Vo vyhlásení priamo nemenovali hrozbu zo strany Ruska, avšak počas stredajšej návštevy britského premiéra Borisa Johnsona – po podpise britsko-fínskej dohody o bezpečnostných zárukách – Niinistö vyhlásil, že k rozhodnutiu Fínska stať sa členom Severoatlantickej aliancie prispel ruský prezident Vladimir Putin.

Fínsko i Švédsko si zachovávali neutralitu aj počas studenej vojny, a to preto, aby neprovokovali Sovietsky zväz. Fínsko má s Ruskom viac než 1300 kilometrov dlhé štátne hranice.