Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: NATO posilní spoluprácu v indotichomorskej oblasti

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg prichádza na summit NATO v Madride 29. júna 2022. Foto: TASR/AP

Aliancia plánuje rozšíriť spoluprácu s Austráliou, Novým Zélandom, Japonskom a Južnou Kóreou v oblasti kybernetickej bezpečnosti, námornej dopravy, ochrany klímy a vývoja technológií.

Madrid 29. júna (TASR) - Severoatlantická aliancia prehĺbi spoluprácu s partnermi v indotichomorskom regióne. V stredu to na tlačovej konferencii v Madride oznámil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Aliancia plánuje rozšíriť spoluprácu s Austráliou, Novým Zélandom, Japonskom a Južnou Kóreou v oblasti kybernetickej bezpečnosti, námornej dopravy, ochrany klímy a vývoja technológií, povedal Stoltenberg.

"Rastúca asertivita Číny a jej nátlaková politika vplýva na bezpečnosť našich spojencov a partnerov," dodal generálny tajomník NATO na margo tohto rozhodnutia.

Účastníci summitu NATO v Madride v stredajšom vyhlásení uviedli, že deklarované ambície a nátlakové kroky Číny sú výzvou pre záujmy, bezpečnosť a hodnoty Severoatlantickej aliancie. Na pozadí rastúcich obáv z Číny sa na madridskom summite NATO po prvý raz zúčastnili aj lídri Japonska a Južnej Kórey.

Peking v ten istý deň vyzval Severoatlantickú alianciu, aby sa nepokúšala vyvolávať konflikty v Ázii a inde vo svete po tom, "ako rozvrátila Európu".