Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: NATO vysiela na východné krídlo sily rýchlej reakcie

Severoatlantická aliancia (NATO) vzhľadom na konflikt na Ukrajine opäť posilní svoju vojenskú prítomnosť na svojom východnom krídle, a to tisíckami vojakov síl rýchlej reakcie. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (na snímke) v Bruseli v piatok 25. februára 2022. Foto: TASR/AP

Ako píše agentúra AP, sily rýchlej reakcie NATO celkovo pozostávajú z približne 40.000 vojakov.

Brusel 25. februára (TASR) - Severoatlantická aliancia (NATO) vzhľadom na konflikt na Ukrajine opäť posilní svoju vojenskú prítomnosť na svojom východnom krídle, a to tisíckami vojakov síl rýchlej reakcie. V piatok to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorého cituje agentúra AFP.

Krajiny NATO aktivovali obranné plány, "v dôsledku ktorých... vysielajú (niektoré) súčasti jednotiek síl rýchlej reakcie na súš, na more i do vzduchu," vysvetlil Stoltenberg.

Vyslané posily podľa neho zahŕňajú tisíce vojakov a viac ako 100 stíhačiek, ktoré budú nasadené v stave najvyššej pohotovosti na 30 rôznych miestach.

Ako píše agentúra AP, sily rýchlej reakcie NATO celkovo pozostávajú z približne 40.000 vojakov. Stoltenberg však uviedol, že Aliancia ich na svoje východné krídlo nevyšle všetkých.

V súvislosti s bojmi na Ukrajine šéf NATO poznamenal, že tamojšie ozbrojené zložky statočne bojujú proti útočiacim ruským silám.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Jakub Kotian

"Stále je to nestabilná situácia. Ale vieme, že ukrajinské sily statočne bojujú a sú schopné spôsobiť škody ruským inváznym silám," povedal Stoltenberg po videosummite lídrov NATO.

Putin ohlásil začiatok vojenskej operácie proti Ukrajine vo štvrtok skoro ráno, keď európska časť Ruska "spala", poznamenala AFP. Urobil tak po tom, čo uznal dve promoskovské separatistické republiky na východe Ukrajiny za nezávislé.

Západ v reakcii na tento krok uvalil na Moskvu množstvo medzinárodných sankcií. Ukrajina i časť západných elít však tvrdia, že represie mali byť tvrdšie.