Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Obmedzenia zbraní proti Rusku zväzujú Kyjevu ruky

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

(Obmedzenia) zväzujú Ukrajincom jednu ruku za chrbtom a výrazne im sťažujú obranu, vyhlásil Stoltenberg počas stretnutia zástupcov NATO v Bulharsku.

Sofia 27. mája (TASR) – Západné krajiny by mali prehodnotiť obmedzenia používania zbraní dodané Ukrajine týkajúce sa útokov na ciele na ruskom území, pretože negatívne ovplyvňujú schopnosť Ukrajiny brániť sa. V pondelok to vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"(Obmedzenia) zväzujú Ukrajincom jednu ruku za chrbtom a výrazne im sťažujú obranu," vyhlásil Stoltenberg počas stretnutia zástupcov NATO v Bulharsku.

V rovnakom duchu sa minulý týždeň vyjadril aj litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis, podľa ktorého podporovateľov Ukrajiny ovláda strach z Ruska, ktoré by takýto postup považovalo za eskaláciu.

Zrušenie obmedzení tento mesiac podporil aj americký think-tank Inštitút pre štúdium vojny (ISW), podľa ktorého ruské jednotky obmedzenia uvalené na Ukrajinu využívajú napríklad na to, aby do útoku vyrážali z oblastí neďaleko ukrajinských hraníc.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane žiadal zrušenie obmedzení, Pentagón to však doteraz vždy odmietol s odôvodnením, že Spojené štáty poskytujú Ukrajine zbrane na oslobodzovanie územia obsadeného Ruskom, nie na útoky na Rusko samotné.