Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Postavenie Británie v NATO zostáva nezmenené

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

NATO je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, zdôrazňuje generálny tajomník Stoltenberg.

Brusel 24. júna (TASR) - Postavenie Británie v Severoatlantickej aliancii (NATO) sa po rozhodnutí krajiny vystúpiť z Európskej únie nezmení, uviedol dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

V čase, keď si Británia "definuje novú kapitolu vo svojich vzťahoch s EÚ, viem, že pozícia Spojeného kráľovstva v NATO zostane nezmenená", uviedol vo vyhlásení a dodal: "Spojené kráľovstvo zostane silným a oddaným spojencom NATO a bude naďalej zohrávať vedúcu úlohu v našej aliancii."

"Dnes, keď čelíme väčšej nestabilite a neistote, NATO je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým ako platforma pre spoluprácu medzi európskymi spojencami a medzi Európou a Severnou Amerikou. Silné, jednotné a rozhodné NATO zostáva zásadným stĺpom stability v búrlivom svete a kľúčovým prispievateľom k medzinárodnému mieru a bezpečnosti," uviedol vo vyhlásení.

Ruský generálplukovník: Brexit povedie v rámci NATO k posilneniu tandemu Británia-USA


Odchod Británie z EÚ povedie k posilneniu vojenského tandemu USA a Británie a bude mať za následok prechod NATO k anglosaskému vektoru politiky, ktorý je zameraný proti Rusku. Uviedol to dnes pre agentúru RIA Novosti bývalý náčelník hlavnej správy pre medzinárodnú vojenskú spoluprácu pri ruskom ministerstve obrany generálplukovník Leonid Ivašov.

Podľa jeho názoru dôjde v dôsledku brexitu k oslabeniu Európy v oblasti politiky a ekonomiky, "preto bude v rámci NATO rásť vojenský tlak Británie a USA a (tento tlak) bude mať protiruský charakter".

Ivašov sa domnieva, že odchodom z EÚ Británia posilní svoje spojenectvo s USA a bude sa držať anglosaského vektora vojenskej politiky, ktorú "bude vnucovať" aj ostatným členom NATO.

"To sú zákony geopolitiky - teraz anglosaská jednota v podobe Británia a USA bude vnucovať svoju pozíciu kontinentálnej Európe. Tento tandem je aj teraz pomerne silný a teraz začne byť ešte aktívnejší, keď bude udávať tón politike NATO," vyhlásil Ivašov.

Podľa jeho názoru brexit nezníži objemy vojenskej spolupráce Británie s Európou, "len zmení jej charakter na viac protiruský".