Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Potrebujeme silnú a pripravenú nemeckú armádu

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg ukazuje na čiernobielu fotografiu počas návštevy Múzea berlínskeho múru na bývalom kontrolnom stanovišti Charlie v Berlíne vo štvrtok 1. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Je to dôležité pre bezpečnosť Nemecka, je to dôležité pre bezpečnosť Európy a je to dôležité pre svetovú bezpečnosť, uviedol šéf NATO.

Berlín 1. decembra (TASR) - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg požiadal Nemecko, aby pokračovalo v posilňovaní svojej armády. Šéf NATO to povedal vo štvrtok na bezpečnostnej konferencii v Berlíne. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

"Rozhodnutie Nemecka podstatne zvýšiť výdavky na obranu je historické s investíciami do nových bojových lietadiel, vrtuľníkov, lodí a ponoriek," povedal Stoltenberg. Podľa jeho slov ide o bod obratu, ktorý odráža zmenené bezpečnostné prostredie.

"Potrebujeme silný a pripravený Bundeswehr. Je to dôležité pre bezpečnosť Nemecka, je to dôležité pre bezpečnosť Európy a je to dôležité pre svetovú bezpečnosť," uviedol šéf NATO.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg ukazuje na čiernobielu fotografiu počas návštevy Múzea berlínskeho múru na bývalom kontrolnom stanovišti Charlie v Berlíne vo štvrtok 1. decembra 2022.
Foto: TASR/AP


Stoltenberg tiež vyzval na ďalšiu podporu pre Ukrajinu v boji proti ruským inváznym jednotkám. "Nemali by sme podceňovať Rusko. Ruské rakety a drony naďalej dopadajú na ukrajinské mestá, civilistov a kritickú infraštruktúru a spôsobujú obrovské ľudské utrpenie, keďže začína zima," dodal. Zároveň ocenil nemeckú finančnú, humanitárnu a vojenskú pomoc pre Ukrajinu, ktorá podľa neho pomáha na bojisku.

Šéf NATO tiež zopakoval svoju výzvu postaviť sa proti autoritárskym režimom, akým je Rusko. "Trvalý mier nemôže existovať, ak zvíťazí agresor, ak útlak a autokracia zvíťazia nad slobodou a demokraciou. Takže najlepší spôsob, ako podporiť trvalý mier, je podporiť Ukrajinu," povedal.

Poznamenal, že pri rokovaniach s Čínou je potrebné brať do úvahy nebezpečnú závislosť na ruskom plyne. "Samozrejme, že budeme pokračovať v obchodovaní a hospodárskych vzťahoch s Čínou, ale musíme si byť vedomí našej závislosti a znižovať našu zraniteľnosť," uzavrel.