Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg potvrdil podporu NATO pre územnú celistvosť Gruzínska

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Gruzínsko taktiež označil za jedného z najbližších partnerov NATO.

Brusel 15. decembra (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg privítal v stredu v bruselskom sídle NATO gruzínskeho premiéra Irakliho Garibašviliho. Potvrdil pritom pokračujúcu podporu pre územnú celistvosť Gruzínska, ktoré označil za jedného z najbližších partnerov NATO.

Stoltenberg "opätovne potvrdil silnú politickú a praktickú podporu NATO svojim partnerom a zopakoval stálu podporu spojencov suverenite a územnej celistvosti Gruzínska," píše sa v tlačovej správe zverejnenej na webe Severoatlantickej aliancie.

Šéf NATO sa zároveň poďakoval Garibašvilimu za gruzínsku podporu medzičasom ukončenej misii NATO v Afganistane. Povzbudil tiež gruzínsku vládu, aby pokračovala v reformách súdnictva a bezpečnostného sektora a rozširovala priestor pre prácu slobodných médií.

Témou rokovaní bola aj bezpečnostná situácia v regióne vrátane zvyšovania ruskej vojenskej prítomnosti na Ukrajine a jej okolí a destabilizačných aktivít Ruska v čiernomorskom regióne. V tejto súvislosti Stoltenberg zdôraznil, že "Rusko by za akúkoľvek budúcu agresiu muselo zaplatiť vysokú cenu a malo by to preň vážne politické a ekonomické dôsledky".