Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Rusko predstavuje priamu hrozbu pre bezpečnosť NATO

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg prichádza na summit NATO v Madride 29. júna 2022. Foto: TASR/AP

Šéf NATO dodal, že lídri plánujú na summite prijať novú bezpečnostnú stratégiu v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine.

Madrid 29. júna (TASR) - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v stredu po príchode na summit NATO v Madride vyhlásil, že obranná organizácia v súčasnosti čelí najväčšej výzve od skončenia druhej svetovej vojny. Rusko podľa neho predstavuje priamu hrozbu pre bezpečnosť NATO. TASR informácie prevzala od agentúr AFP, AP a Reuters.

"Toto bude historický a transformačný summit. Spojenci sa stretávajú v čase najvážnejšej bezpečnostnej krízy od konca druhej svetovej vojny. Očakávam veľmi dôležité rozhodnutia týkajúce sa výziev, ktorým aktuálne čelíme," uviedol Stoltenberg.

Šéf NATO dodal, že lídri plánujú na summite prijať novú bezpečnostnú stratégiu v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine. Očakáva sa posilnenie východného krídla Aliancie nasadením väčšieho množstva jednotiek z členských krajín organizácie.

"Jasne vyhlásime, že Rusko predstavuje priamu hrozbu pre našu bezpečnosť," povedal Stoltenberg o novom strategickom pláne NATO. Zároveň zdôraznil, že Aliancia reaguje jednotným spôsobom na všetky hrozby. Okrem Ruska spomenul aj Čínu, ktorá podľa neho predstavuje výzvu pre hodnoty a záujmy NATO, pričom Aliancia musí vziať do úvahy dôsledky čínskych investícií do moderných striel dlhého doletu.