Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: V Bielorusku je najviac ruských vojakov od studenej vojny

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg počas tlačovej konferencie v Bruseli vo štvrtok 3. februára 2022. Foto: TASR/AP

Podľa šéfa NATO je pravdepodobné, že počet ruských vojakov rozmiestnených v Bielorusku sa vyšplhá na 30.000.

Brusel 3. februára (TASR) - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg vyjadril vo štvrtok znepokojenie nad tým, že Rusko pokračuje v rozmiestňovaní svojich vojsk v okolí Ukrajiny, ako aj nad tým, že Rusko v Bielorusku rozmiestnilo najviac vojakov a vojenskej techniky za posledných 30 rokov. TASR prevzala správu od agentúry AP.

"Počas uplynulých dní sme videli výrazný presun ruských vojenských jednotiek do Bieloruska. Ide o najväčšie rozmiestnenie ruských vojsk v tejto krajine od studenej vojny," uviedol Stoltenberg.

Podľa šéfa NATO je pravdepodobné, že počet ruských vojakov rozmiestnených v Bielorusku sa vyšplhá na 30.000, pričom sa ráta aj s podporou špeciálnych jednotiek, moderných stíhačiek, balistických striel krátkeho doletu typu Iskander či ruských systémov protivzdušnej obrany S-400.

"Ide teda o širokú škálu moderných vojenských spôsobilostí. To všetko bude spojené s každoročným ruským vojenským cvičením jadrových síl, ktoré sa má uskutočniť tento mesiac," uviedol Stoltenberg.

Generálny tajomník NATO zároveň vo štvrtok prijal stredajšie rozhodnutie amerického prezidenta Joea Bidena vyslať na základne do Poľska a Nemecka približne 2000 amerických vojakov a ďalších 1000 premiestniť z Nemecka do Rumunska.

Americký prezident Joe Biden, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


"Sme odhodlaní nájsť politické riešenie tejto krízy, ale musíme byť pripravení na najhoršie," uviedol Stoltenberg.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu sa vo štvrtok nachádza v Minsku, kde dohliada na prípravy rozsiahleho spoločného rusko-bieloruského vojenského cvičenia, ktoré sa uskutoční medzi 10. a 20. februárom.

Šojgu sa počas návštevy Bieloruska stretol aj s tamojším prezidentom Alexandrom Lukašenkom, podľa ktorého je cieľom týchto manévrov "posilniť hranice s Ukrajinou".

V rovnakom čase bieloruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu z toho, že jej drony narušili minulý mesiac bieloruský vzdušný priestor. Kyjev tieto obvinenia poprel, pričom obvinil Bielorusko z toho, že spolupracuje s Ruskom v snahe ešte viac zneistiť Ukrajinu.

Napätie medzi Ruskom a Západom v súvislosti so situáciou na Ukrajine stúpa už niekoľko týždňov. Washington obviňuje Moskvu z toho, že pripravuje vojenskú inváziu na Ukrajinu. Rusko popiera tvrdenia, že plánuje inváziu, a naopak žiada od Západu bezpečnostné záruky.