Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg sa stretol s Blinkenom, ocenil americkú podporu Kyjevu

Na snímke zľava americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas tlačovej koferencie po stretnutí v sídle aliancie v Bruseli 9. septembra 2022. Foto: TASR/AP

V júni na summite v Madride sa lídri NATO dohodli na posilnenom balíku pomoci pre Ukrajinu. Stoltenberg v piatok zopakoval, že Aliancia bude Ukrajinu dlhodobo podporovať.

Brusel 9. septembra (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg privítal v piatok amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena v bruselskej centrále NATO na zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC) venovanom ruskej vojenskej agresii voči Ukrajine.

Stoltenberg pri tejto príležitosti ocenil bezprecedentnú vojenskú, finančnú a humanitárnu pomoc spojencov z NATO s cieľom pomôcť Ukrajine brániť sa proti agresorovi. Informuje o tom spravodajca TASR.

"Spojené štáty sú vedúcou silou. Vítam ďalšie miliardy dolárov, ktoré boli ohlásené tento týždeň," uviedol šéf Aliancie s odkazom na príspevky USA do tohto spoločného úsilia.

Pripomenul, že vo štvrtok sa zúčastnil na zasadnutí kontaktnej skupine pre obranu Ukrajiny pod vedením USA na vojenskej základni v Ramsteine v Nemecku. "Všetci sme sa zhodli na tom, že je dôležité zvýšiť a udržiavať našu vojenskú podporu, aby Ukrajina ako nezávislý a suverénny štát zvíťazila," uviedol Stoltenberg v správe pre médiá .

V júni na summite v Madride sa lídri NATO dohodli na posilnenom balíku pomoci pre Ukrajinu. Stoltenberg v piatok zopakoval, že Aliancia bude Ukrajinu dlhodobo podporovať.

Podľa jeho slov vojna na Ukrajine vstupuje do kritickej fázy a v nasledujúcich mesiacoch bude jednota a solidarita spojencov z NATO podrobená skúške. A to aj kvôli tlakom spôsobeným dodávkami energií a prudko rastúcimi životnými nákladmi spôsobenými ruskou vojnou.

"Cena, ktorú my platíme, sa meria v peniazoch, zatiaľ čo cena, ktorú platia Ukrajinci, sa meria v životoch. Ide o stratené životy, každý deň. A my všetci zaplatíme oveľa vyššiu cenu, ak Rusko a iné autoritárske režimy uvidia, že ich agresia je odmenená. Ak Rusko prestane bojovať, bude mier. Ak Ukrajina prestane bojovať, prestane existovať ako nezávislý národ. Takže musíme si zachovať svoj kurz, v záujme Ukrajiny aj v našom záujme," opísal situáciu šéf Aliancie.

Stoltenberg zároveň upozornil, že vlajky všetkých 30 spojencov NATO v sídle Aliancie sú stiahnuté na pol žrde na počesť zosnulej kráľovnej Alžbety II.

"Kráľovná bola silným podporovateľom transatlantickej aliancie, našich ozbrojených síl a našich hodnôt. Poznala sa a spolupracovala so všetkými generálnymi tajomníkmi NATO od jeho založenia. Navštívila veliteľstvo NATO a hostila lídrov NATO v Buckinghamskom paláci," uviedol Stoltenberg a vyjadril úprimnú sústrasť novému britskému panovníkovi Karolovi III., kráľovskej rodine a ľudu Spojeného kráľovstva a Kanade, ktoré sú členmi NATO.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)