Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Schôdza Rady NATO-Rusko je príležitosťou na riešenie obáv

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vpravo), námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško (uprostred) a námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin (vľavo) počas príchodu na zasadnutie Rady NATO - Rusko v sídle NATO v Bruseli 12. januára 2022. Foto: TASR/AP

Po pondelňajších rokovaniach v Ženeve sa ruskí a americkí predstavitelia zhodli na tom, že budú pokračovať v rozhovoroch, pričom však v samotnej Ženeve k žiadnemu prelomu nedošlo.

Brusel 12. januára (TASR) - Zasadnutie Rady NATO-Rusko je včasnou príležitosťou na riešenie spoločných obáv, uviedol na začiatku stredajšej schôdzky generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

"Dnes prebieha zasadnutie Rady NATO-Rusko. Je to včasná príležitosť na dialóg v kritickom momente pre európsku bezpečnosť. Keď je napätie vysoké, je ešte dôležitejšie, aby sme si sadli za jeden stôl a riešili naše obavy," napísal Stoltenberg na Twitteri.

Agentúra TASS uviedla, že v Bruseli sa začalo v stredu dopoludnia prvé stretnutie Rady NATO-Rusko za posledného dva a pol roka. Strany sa zdržali úvodných vyhlásení.

Stretnutie sa však začalo v celkom vrúcnej atmosfére. Vedúci ruskej delegácie, námestník ministra zahraničných vecí Alexandr Gruško, si pred stretnutím potriasol rukou s najvyššou delegátkou USA, zástupkyňou ministra zahraničných vecí Wendy Shermanovou.

Najvyššie postavený ruský delegát privítal ostatných účastníkov stretnutia – generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga a stálych predstaviteľov 30 členských štátov NATO – údermi pästí, a to v súlade s nariadeniami súvisiacimi s pandémiou koronavírusu. Účastníci stretnutia majú rúška a zložili si ich len pri slávnostnom fotení.

Napätie okolo Ukrajiny sa v posledných mesiacoch vystupňovalo, keď európski spojenci Washingtonu a Kyjeva opakovane obviňujú Rusko, že sa pripravuje na inváziu na Ukrajinu. Moskva v tejto situácii žiada od Washingtonu a jeho spojencov v NATO rozsiahle bezpečnostné záruky a trvá na tom, že jej bolo prisľúbené, že NATO sa nerozšíri o Ukrajinu a Gruzínsko.

Po pondelňajších rokovaniach v Ženeve sa ruskí a americkí predstavitelia zhodli na tom, že budú pokračovať v rozhovoroch, pričom však v samotnej Ženeve k žiadnemu prelomu nedošlo.

Vo štvrtok bude vo Viedni zasadať stály výbor Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), kde bude podľa očakávania tiež dominovať téma Ukrajiny.

Rusko obsadilo Krymský polostrov, patriaci Ukrajine, v roku 2014 a odvtedy podporuje aj proruské odštiepenecké sily na východe Ukrajiny. Konflikt v Donbase si vyžiadal viac ako 13.000 obetí.