Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg tvrdí, že je na Nemecku, či Ukrajine dodá systémy Patriot

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg hovorí na tlačovej konferencii pred zasadnutím ministrov zahraničných vecí členských krajín Severoatlantickej aliancie 25. novembra 2022 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Vítam nemeckú ponuku na posilnenie protivzdušnej obrany Poľska ponukou na nasadenie batérií Patriot, povedal Stoltenberg.

Brusel 25. novembra (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok povedal, že je na rozhodnutí Nemecka, či chce Ukrajine poslať systémy protivzdušnej obrany Patriot. O ich zaslanie na Ukrajinu požiadal Berlín poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Nemecko ponúklo Poľsku Patrioty po tom, ako minulý týždeň dopadla raketa na obec Przewodów pri hraniciach s Ukrajinou a zabila dvoch ľudí.

Blaszczak však požiadal Berlín, aby Patrioty poslalo namiesto Poľska na Ukrajinu. Proti tomuto návrhu je však poľský prezident Andrzej Duda, podľa ktorého by mali byť rozmiestnené priamo v Poľsku.

"Vítam nemeckú ponuku na posilnenie protivzdušnej obrany Poľska ponukou na nasadenie batérií Patriot," povedal Stoltenberg. Dodal, že akékoľvek plány poslať konkrétne zbrane na Ukrajinu sú na rozhodnutiach jednotlivých štátov.

Nemecká minister obrany Christine Lambrechtová vo štvrtok uviedla, že Berlín bude diskutovať o žiadosti Poľska na zaslanie systémov Patriot na Ukrajinu so spojencami z NATO. Tieto systémy sú určené predovšetkým na obranu územia Aliancie.

Členské štáty NATO už Kyjevu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu poskytli zbrane v hodnote miliárd dolárov vrátane moderných systémov protivzdušnej obrany. Stoltenberg v piatok zdôraznil, že NATO nepoľaví vo svojej podpore Ukrajiny.