Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Ukrajina môže vyhrať vojnu s Ruskom

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počúva generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga (vpravo), ktorý sa pripojil prostredníctvom videokonferencie na neformálne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí v Berlíne v nedeľu 15. apríla 2022. Foto: TASR/DPA

Stoltenberg tiež vyjadril presvedčenie, že sa podarí nájsť riešenie v súvislosti s obavami Turecka, týkajúcimi sa vstupu Fínska a Švédska do Aliancie.

Berlín 15. mája (TASR) - Ukrajina môže zvíťaziť vo vojne s Ruskom, povedal v nedeľu generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, ktorý zároveň vyzval NATO, aby pokračovalo v poskytovaní vojenskej pomoci Kyjevu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Ukrajina môže túto vojnu vyhrať. Ukrajinci statočne bránia svoju vlasť. Musíme vystupňovať a udržať našu... podporu Ukrajine," povedal Stoltenberg po skončení neformálneho zasadnutia Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí.

Zároveň vyjadril presvedčenie, že ak Fínsko a Švédsko podľa očakávania vstúpia do NATO, prispeje to k posilneniu bezpečnosti v Európe. "Demonštruje to skutočnosť, že dvere NATO sú otvorené a že sa agresia nevypláca," povedal Stoltenberg počas virtuálneho vystúpenia pred novinármi po berlínskej schôdzke.

Vyjadril tiež presvedčenie, že sa podarí nájsť riešenie v súvislosti s obavami Turecka, týkajúcimi sa vstupu Fínska a Švédska do Aliancie.

"Som presvedčený, že dokážeme nájsť spoločnú pôdu, konsenzus o tom, ako pokračovať v otázkach členstva," uviedol s tým, že zostáva v kontakte s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušoglom.

NATO sa bude podľa Stoltenberga zaoberať otázkou poskytnutia bezpečnostných záruk pre Fínsko a Švédsko počas prechodného obdobia od podania ich žiadosti o členstvo. "Fínsko a Švédsko majú z toho prechodného obdobia obavy... pokúsime sa tento proces urýchliť," povedal generálny tajomník NATO. "Budeme hľadať spôsoby, ako (im) poskytnúť bezpečnostné záruky vrátane zvýšenia prítomnosti NATO v regióne," dodal.

Krajiny Severoatlantickej aliancie sú pripravené poskytovať Ukrajine vojenskú pomoc na boj proti ruskej invázii tak dlho, ako to bude potrebné, uviedla v nedeľu nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

"Nesmieme poľaviť a ani nepoľavíme v našom úsilí, najmä pokiaľ ide o vojenskú podporu, pokiaľ Ukrajina bude takúto pomoc potrebovať na svoju obranu," povedal Baerbocková po stretnutí ministrov v Berlíne.