Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg hovorí počas druhého dňa stretnutia ministrov zahraničných vecí G7 na talianskom ostrove Capri 18. apríla 2024. Skupina ministrov zahraničných vecí G7 sa stretla na trojdňovom podujatí na talianskom ostrove Capri, ktoré sa začalo v stredu. Hlavnými témami rokovania sú vojny na Ukrajine a v Pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Šéf NATO sa s novinármi rozprával tesne pred pracovným zasadnutím o Ukrajine, na ktorom zúčastňoval aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Rím 18. apríla (TASR) - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vo štvrtok povedal, že Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu. Vyjadril sa tak počas rokovaní ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Krajiny NATO podľa jeho slov v poslednom čase síce prijali "povzbudzujúce" záväzky čo sa týka vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Stoltenberg však dodal, že Kyjevu toho "mali poskytnúť viac už skôr".

Šéf NATO sa s novinármi rozprával tesne pred pracovným zasadnutím o Ukrajine, na ktorom zúčastňoval aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Stoltenberg tiež uviedol, že sa objavili "dôležité, povzbudzujúce signály" novej vojenskej pomoci zo strany členských krajín NATO vrátane avizovaného sobotného termínu hlasovania Snemovne reprezentantov Kongresu USA o dlho odkladanom americkom balíku pomoci Ukrajine vo výške 60,8 miliardy dolárov.

"Je životne dôležité, aby spojenci NATO udržali a zintenzívnili svoju podporu. Dnes sa zameriame na vzdušnú obranu. Existuje naliehavá a zásadná potreba posilnenia protivzdušnej obrany," povedal Stoltenberg.