Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg varoval spojencov pred vytváraním si závislosti od Číny

Na archívnej snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Členské krajiny NATO v júni vo svojej novej strategickej koncepcii opísali Čínu ako výzvu pre záujmy, bezpečnosť a hodnoty Aliancie.

Madrid 21. novembra (TASR) - Západné krajiny musia byť opatrné a nevybudovať si novú závislosť od Číny v období, keď sa snažia odstrihnúť od dodávok ruských energií v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Varoval pred tým v pondelok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Pozorujeme rastúce úsilie Číny kontrolovať našu kritickú infraštruktúru, dodávateľské siete a kľúčové priemyselné odvetvia," uviedol Stoltenberg počas návštevy v Španielsku.

"Vzácne čínske nerasty sú prítomne všade - v našich telefónoch, autách a v našom vojenskom vybavení... Nesmieme autoritatívnym režimom poskytnúť nijakú šancu na to, aby využili našu zraniteľnosť a oslabili nás," pokračoval Stoltenberg.

Členské krajiny NATO v júni vo svojej novej strategickej koncepcii opísali Čínu ako výzvu pre "záujmy, bezpečnosť a hodnoty" Aliancie. Čína je v koncepcii opísaná ako ekonomická a vojenská veľmoc, ktorej stratégia, úmysly a budovanie armády "sú nepriezračné", pripomína Reuters.

V tomto najnovšom dokumente NATO je pozorovateľná zmena paradigmy. V predchádzajúcej stratégii z roku 2010 totiž nebol Peking ani len spomenutý. Čína bola vtedy na Západe vnímaná ako neškodný obchodný partner a výrobca, analyzuje Reuters.