Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

J. Stoltenberg vyjadril podporu Ukrajine

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v pondelok označil ruskú blokádu Kerčského prielivu do Azovského mora za neprijateľnú a vyzval obe strany na zníženie napätia v ich vzťahoch.

Berlín/Brusel/Kyjev 26. novembra (TASR) - Mnohé štáty sveta vyjadrili v pondelok veľké znepokojenie a vyzvali na deeskaláciu v súvislosti s nedeľným incidentom v Azovskom mori, kde ruské hliadkovacie lode s použitím streľby zadržali tri ukrajinské lode a ich posádky.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v pondelok označil ruskú blokádu Kerčského prielivu do Azovského mora za neprijateľnú a vyzval obe strany - Rusko i Ukrajinu - na zníženie napätia v ich vzťahoch.

Námestník nemeckého ministerstva zahraničných vecí Michael Roth v rozhovore pre nemecký rozhlas označil situáciu, ktorá cez víkend vznikla, za veľmi nebezpečnú. "Ďalšia eskalácia vo vzťahoch medzi Ruskom a Ukrajinou je to posledné, čo potrebujeme," zdôraznil.

Roth uviedol, že nemá podrobné informácie o incidente, ale podľa neho "je jasné, že Rusko v súlade s medzinárodným právom musí Ukrajine umožniť slobodný prístup do ukrajinských prístavov v Azovskom mori". Dodal, že obe strany musia teraz znížiť napätie vo svojich vzťahoch a zabrániť "špirále násilia", ktorá by mohla mať "strašné dôsledky".

Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú zo zodpovednosti za incident, ktorý rovnako zhodne označujú za provokáciu druhej strany.

Agentúra Ukrinform informovala, že ukrajinský prezident Petro Porošenko bude o najnovšom vývoji diskutovať s telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

O víkendových udalostiach Porošenko hovoril už aj s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Agentúra DPA uviedla, že Stoltenberg v telefonickom rozhovore s Porošenkom vyjadril v mene NATO plnú podporu pre územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny vrátane jej práva na plavbu vo svojich teritoriálnych vodách.

NATO, podobne ako aj EÚ, vyzvali obe strany konfliktu na zdržanlivosť už v nedeľu večer. DPA dodala, že v pondelok sa v Bruseli uskutoční schôdzka veľvyslancov členských krajín NATO s ich ukrajinským náprotivkom.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v pondelok na svojom mimoriadnom zasadnutí posúdi situáciu v súvislosti s konfliktom v Azovskom mori. Na svojom twitterovom konte o tom informovalo ukrajinské zastúpenie pri Stále rade OBSE vo Viedni.

O najnovšom vývoji v oblasti Krymského polostrova bude v pondelok v New Yorku rokovať aj Bezpečnostná rada OSN.

V pondelok popoludní zasadne aj ukrajinský parlament, ktorý by mal hlasovať o návrhu vyhlásiť na Ukrajine na 60 dní stanné právo.

Na základe bilaterálnej dohody majú Rusko i Ukrajina právo využívať Azovské more, ktoré s Čiernym morom spája práve Kerčský prieliv. Ruské námorné sily však v posledných mesiacoch výrazne posilňujú svoju prítomnosť v Kerčskom prielive a došlo aj k viacerým incidentom s ukrajinskými plavidlami. Tento stav trvá odvtedy, ako Rusko sprevádzkovalo Kerčský most, ktorý spája Krymský polostrov priamo s pevninským Ruskom.