Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg vyzval Čínu na rokovania o kontrole zbrojenia

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník NATO zdôraznil, že obojstranná transparentnosť a dialóg o kontrole zbrojenia by boli prospešné pre NATO i Čínu.

Brusel 27. septembra (TASR) - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg vyjadril v pondelok obavy v súvislosti s rozširovaním jadrového arzenálu Číny a vyzval Peking, aby sa zapojil do rokovaní o kontrole zbrojenia. Informuje o tom agentúra AFP.

Čína nie je protivníkom NATO, musí však "dodržiavať svoje medzinárodné záväzky a konať zodpovedne v rámci medzinárodného spoločenstva," povedal Stoltenberg počas videohovoru s čínskym ministrom zahraničných vecí Wangom I. Uvádza sa to vo vyhlásení aliancie.

Stoltenberg zároveň vyjadril "znepokojenie NATO z nátlakovej politiky Číny, rozširovania jej jadrového arzenálu a nedostatku transparentnosti pri modernizácii jej armády".

Generálny tajomník NATO zdôraznil, že "obojstranná transparentnosť a dialóg o kontrole zbrojenia by boli prospešné pre NATO i Čínu".

Témou rozhovoru bola aj situácia v Afganistane, s ktorým Čína zdieľa krátky úsek hraníc, píše AFP. Stoltenberg uviedol, že by mal existovať koordinovaný prístup zahraničia zahŕňajúci aj okolité krajiny, ktorý by viedol hnutie Taliban k tomu, aby nieslo zodpovednosť za svoje záväzky v oblasti boja proti terorizmu a dodržiavania ľudských práv, v neposlednom rade práv žien.