Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Vzbura vagnerovcov potvrdzuje strategickú chybu Putina

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin sa prihovára k národu v Moskve v Rusku v sobotu 24. júna 2023. Foto: TASR/AP

Stoltenberg a stáli vyslanci Severoatlantickej rady (NAC) v pondelok v Litve navštívia vojenské cvičenia Griffin Storm 2023.

Vilnius 26. júna (TASR) - Prerušená vzbura ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny v Rusku potvrdzuje, že Moskva sa vedením vojny na Ukrajine a nezákonnou anexiou Krymského polostrova dopustila strategickej chyby. Uviedol to v pondelok v Litve generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Monitorujeme situáciu v Rusku. Udalosti uplynulého víkendu sú vnútornou záležitosťou Ruska, no zároveň ďalším potvrdením veľkej strategickej chyby, ktorej sa ruský prezident Vladimir Putin dopustil nezákonnou anexiou Krymu a vojnou na Ukrajine," povedal Stoltenberg v litovskej metropole Vilnius. Takisto zdôraznil, že počas pokračujúceho ruského útoku je ešte dôležitejšie aj naďalej podporovať Ukrajinu.

Stoltenberg a stáli vyslanci Severoatlantickej rady (NAC) v pondelok v Litve navštívia vojenské cvičenia Griffin Storm 2023. Šéf NATO tiež absolvuje stretnutia s litovským prezidentom, premiérkou a ďalšími predstaviteľmi. Táto dvojdňová návšteva (26. - 27. júna) je prípravou na júlový summit NATO vo Vilniuse.