Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg zopakoval, že NATO neuzná falošné referendá

Členovia volebnej komisie spočítavajú hlasovacie lístky po hlasovaní počas referenda vo volebnej miestnosti v Donecku, hlavnom meste Doneckej ľudovej republiky, ovládanej Ruskom podporovanými separatistami, na východe Ukrajiny, v utorok 27. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Stoltenberg dal Zelenskému jasne najavo, že "spojenci NATO neochvejne podporujú suverenitu Ukrajiny a právo na sebaobranu", napísal v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

Brusel 27. septembra (TASR) - Referendá zorganizované v štyroch okupovaných oblastiach na Ukrajine o pripojení k Rusku sú "podvodom" a "bezohľadným porušením medzinárodného práva". V utorok to uviedol generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrovi Zelenskému. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Stoltenberg dal Zelenskému jasne najavo, že "spojenci NATO neochvejne podporujú suverenitu Ukrajiny a právo na sebaobranu", napísal v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

"Falošné referendá usporiadané Ruskom nemajú žiadnu legitimitu a sú očividným porušením medzinárodného práva. Tieto územia sú ukrajinské,"
dodal Stoltenberg.

Hlasovanie v referendách v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) a Luhanskej ľudovej republike (LĽR) a v častiach Záporožskej a Chersonskej oblasti sa konali od piatka do utorka. Ruské a proruské úrady ich zorganizovali napriek tomu, že plne nekontrolujú žiaden z týchto ukrajinských regiónov.

Z prvých čiastočných výsledkov referend vyplýva, že pripojenie k Rusku podporila prevažná väčšina hlasujúcich, oznámili v utorok ruské médiá.

Mnohé krajiny už avizovali, že výsledky pseudoreferend neuznajú – rovnako ako v prípade sporného plebiscitu o pripojení Krymského polostrova k Rusku v roku 2014.