Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg:Ruská agresia voči Ukrajine ohrozuje aj bezpečnosť Arktídy

Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii počas mimoriadneho summitu Severoatlantickej aliancie, ktorý je venovaný Ukrajine v Bruseli 24. marca 2022. Foto: TASR/AP

Podľa generálneho tajomníka NATO budú mať udalosti z posledných týždňov dlhodobé následky, aj keby sa vojna na Ukrajine skončila hneď zajtra.

Oslo 25. marca (TASR) - Vojna, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine, ohrozuje aj bezpečnosť krajín arktického regiónu, uviedol v piatok počas návštevy Nórska generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Ruská vojna proti Ukrajine predstavuje prelomový moment. Vytvára nový štandard pre európsku bezpečnosť a taktiež pre bezpečnosť Arktídy," povedal Stoltenberg. Zdôraznil pritom, že viaceré štáty arktického regiónu sú členmi NATO.

Stoltenberg navštívil svoje rodné Nórsko, aby sa zúčastnil na vojenskom cvičení NATO s označením "Cold Response".

Podľa jeho budú mať udalosti z posledných týždňov dlhodobé následky, aj keby sa vojna na Ukrajine skončila hneď zajtra. Rusko totiž demonštrovalo, že je pripravené spochybniť základné bezpečnostné princípy za použitia vojenských prostriedkov, dodal Stoltenberg.

Zároveň poukázal na veľký strategický význam regiónu obklopujúceho severný pól a na to, že v posledných rokoch došlo v tejto oblasti k výraznému nárastu ruských vojenských aktivít. Moskva napríklad využíva región na testovanie svojich námorných zbraňových systémov, varoval šéf aliancie.

Čoraz väčší záujem o región Arktídy podľa neho prejavuje aj Čína, píše DPA.