Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Štúdia: Stonehenge môže byť postavený z monolitov iného monumentu

Stonehenge, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Bádatelia naznačujú, že zreteľne modré a sivé kamene pôvodom z  Walesu sa mohli do Stonehenge dostať v rámci sťahovania sa roľníckych komunít mladšej doby kamennej. 

Londýn 12. februára (TASR) - Pozostatky jedného pravekého monumentu v západnom Walese naznačujú, že jeho kamenné bloky mohli byť demontované a použité na stavbu neolitického kruhového komplexu Stonehenge, uviedla v piatok nová britská štúdia. Informovala o tom agentúra AFP.

Vedci sa domnievajú, že niektoré monolity použité v Stonehenge neďaleko Salisbury v juhozápadnom Anglicku boli už predtým použité v staršom monumente, vzdialenom 280 kilometrov v juhozápadnom Walese. 

Tím z londýnskej univerzity UCL, stojaci za objavom, tvrdí, že existujú kľúčové prvky spájajúce Stonehenge, megalitickú stavbu z obdobia okolo roku 3000 pred n.l., s uvedeným starším kamenným kruhom s názvom Waun Mawn.     

Bádatelia naznačujú, že tzv. "bluestones" - zreteľne modré a sivé kamene pôvodom z  Walesu - sa mohli do Stonehenge dostať v rámci sťahovania sa roľníckych komunít mladšej doby kamennej. 

Zistenia, ktoré by mali byť publikované v časopise Antiquity, by mohli objasniť, prečo boli monolity presťahované tak ďaleko, keď podobné kruhy z tohto obdobia využívali lomy v blízkosti.

Waun Mawn je jeden z najstarších kamenných kruhov v Británii a tretí najväčší v krajine. Tento región bol dôležitou a husto osídlenou oblasťou až do obdobia okolo roku 3000 pred n.l., keď sa miestne obyvateľstvo akoby náhle vytratilo. 

"Je to, ako by jednoducho zmizli. Väčšina obyvateľstva migrovala a so sebou vzala aj balvany - svoju identitu," povedal Mike Parker Person z UCL. Je pravdepodobné, že Waun Mawn v Pembrokeshire nebol jediným monumentom, ktorý v Stonehengei - kde sa nachádza približne 80 modrých kameňov - "zrecyklovali", dodal Parker Person.

Rádiokarbónovým datovaním sa zistilo, že kamene vo Walese vztýčili približne o 400 rokov skôr než v Stonehengei, ktorý je na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Sú tu tiež náznaky, že stavitelia v Stonehengei monument vo Walese kopírovali. Waun Mawn má priemer 110 metrov - rovnako ako priekopa obklopujúca Stonehenge - a v oboch prípadoch sú monumenty prispôsobené východu slnka počas slnovratu.