Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Storočný exšéf diplomacie USA Kissinger navštívil rodné Nemecko

Na snímke bývalý americký politik, diplomat a politológ nemeckého pôvodu Henry Kissinger, laureát Nobelovej ceny za mier (1973). Foto: TASR/AP

Kissinger bol vždy priateľom Nemcov, hoci ako člen židovskej rodiny trpel pod nadvládou nacistického režimu, povedal bavorský premiér Markus Söder.

Fürth 20. júna (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v utorok vzdal poctu 100-ročnému bývalému ministrovi zahraničných vecí USA Henrymu Kissingerovi pri príležitosti jeho návštevy rodného mesta Fürth v spolkovej krajine Bavorsko. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Stali ste sa jedným z najvplyvnejších tvorcov svetovej politiky," povedal Steinmeier v mestskom divadle vo Fürthe. V meste sa konali oslavy narodenín slávneho rodáka, keď sa 27. mája dožil storočnice.

Kissinger bol vždy priateľom Nemcov, hoci ako člen židovskej rodiny trpel pod nadvládou nacistického režimu, povedal bavorský premiér Markus Söder. Kissingerovi udelil najvyššie regionálne štátne vyznamenanie - bavorský Maximiliánov rád.

Steinmeier tiež poukázal na vášeň bývalého šéfa diplomacie USA pre futbal a poznamenal, že Kissinger asi ako jeden z posledných osobne zažil, keď športový klub Spielvereinigung Fürth vyhral nemecký futbalový šampionát.

Kissinger ako syn židovských rodičov v roku 1938 utiekol pred nacistami do Spojených štátov, ale po druhej svetovej vojne pravidelne navštevoval svoje rodné mesto.

Kissinger začínal v USA ako akademik a v roku 1969 sa stal bezpečnostným poradcom amerického prezidenta Richarda Nixona. V roku 1973 sa stal ministrom zahraničných vecí a túto funkciu zastával aj v administratíve Nixonovho nástupcu Geralda Forda.