Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Stovky študentov v Škótsku skončili kvôli COVID-19 v izolácii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Študenti sa na internáty vrátili v septembri.

Londýn 23. septembra (TASR) - Stovkám študentov nariadili domácu izoláciu v súvislosti s možným prepuknutím nákazy ochorenia COVID-19 v študentských domovoch v škótskom meste Dundee, informovala v stredu stanica BBC.

Britská Národná zdravotná služba (NHS) vyšetruje jeden pozitívny prípad ochorenia a ďalšie možné prípady nákazy v študentskom domove v meste Dundee na východnom pobreží Škótska.

Všetkým 500 obyvateľom nariadili domácu izoláciu, až kým úrady neskončia s vyhľadávaním kontaktov.

Študenti v Škótsku sa v septembri vrátili na internáty, kde platia pravidlá v oblasti dodržiavania rozstupov, píše BBC na svojej webovej stránke.

"Na základe výskytov nákazy v priestoroch iných univerzít v Škótsku vieme, že vírus sa v priestoroch študentských internátov môže šíriť veľmi rýchlo," povedal Daniel Chandler z NHS Tayside.

NHS preto v rámci preventívnych opatrení nadväzuje spojenie so všetkými obyvateľmi študentského domova a odporúča im zostať v domácej izolácii.

Britský premiér Boris Johnson v utorok oznámil sprísnené epidemiologické nariadenia pre Anglicko, ktoré by podľa neho mohli platiť až nasledujúcich šesť mesiacov. V utorok popoludní o nových nariadeniach informovala aj škótska premiéra Nicola Sturgeonová.