Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Bieloruská polícia zadržala desiatky protestujúcich študentov

Na ilustračnej snímke žena s bieloruskou vlajkou. Foto: TASR/AP

Študenti v prvý deň školského roka nenastúpili do škôl a pochodovali po uliciach Minska s vlajkami opozície.

Minsk 1. septembra (TASR) - Polícia v Bielorusku zadržala v utorok niekoľko desiatok univerzitných študentov, keď pri príležitosti začiatku školského roka protestovali proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Informovala o tom agentúra AFP.

Stovky študentov vyšli do ulíc metropoly Minsk na najnovšiu z demonštrácií počas vyše trojtýždňových protestov proti oficiálnym výsledkom augustových prezidentských volieb, podľa ktorých si Lukašenko s jasnou prevahou zabezpečil šieste funkčné obdobie.

Študenti z viacerých univerzít kričali heslá ako "Fašisti!" či "Toto je naše mesto!".

Niektorí sa pokúsili vytvoriť ľudskú reťaz, zadržala ich však poriadková polícia. Ľudskoprávna skupina Viasna uviedla, že zadržaných bolo viac ako 40 osôb.

Tisíce Bielorusov sa zúčastňujú na bezprecedentných protestoch od volieb z 9. augusta. Lukašenko, ktorý v bývalej sovietskej republike vládne od roku 1994, v nich podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s 80 percentami hlasov. Kritici však tvrdia, že voľby boli zmanipulované.

Lukašenko odmieta výzvy na odstúpenie i myšlienku nových volieb.

V utorok bieloruský líder vyhlásil, že potrestá pobaltské krajiny Estónsko, Litvu a Lotyšsko - členov EÚ - za sankcie, ktorými jemu a 29 ďalším bieloruským činiteľom zakázali vstup na svoje územie.

"Jednoducho sa pokúsime vyriešiť tento problém ekonomickými metódami," povedal Lukašenko s naznačením, že môže presmerovať bieloruský náklad z baltických prístavov do Ruska.

Lukašenko tiež obvinil opozíciu z toho, že chce krajinu "rozkúskovať", a tvrdil, že ak by sa jeho kritici dostali k moci, bol by to "masaker".

"To, čo sa stalo na Ukrajine, by bolo len prechádzkou v parku," vyhlásil.

Lukašenko navrhol plány na referendum o ústavných reformách v zjavnej snahe o kompromis.

Jeho volebná súperka Sviatlana Cichanovská v utorok jeho návrh odmietla a prezidenta obvinila, že hrá o čas.

"Požiadavky občanov sú prvoradé, potom reformy, ktoré sú možné len po čestných voľbách," napísala na sociálnej sieti.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok Lukašenkov návrh na ústavné reformy podporil a odsúdil sankcie voči Bielorusku ako "neprijateľné".

Podľa Lavrova západné krajiny "vynášajú verdikty" v prípade udalostí v Bielorusku, čo Moskva považuje za "neprijateľné v modernom svete".