Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Stovky demonštrantov žiadali vo Viedni demisiu kancelára Kurza

Na archívnej snímke Sebastian Kurz. Foto: TASR/AP

Podľa nezávislej organizácie Socialistická mládež Rakúska (SJ), ktorá bola jedným zo spoluorganizátorov protestu, prišlo pred sídlo Kurzovej ÖVP protestovať 7000 ľudí.

Viedeň 7. októbra (TASR) - Stovky demonštrantov žiadali vo štvrtok večer pred centrálou Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) vo Viedni odstúpenie rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza a protestovali proti pokračovaniu jeho vlády. Informovala o tom agentúra APA.

Podľa nezávislej organizácie Socialistická mládež Rakúska (SJ), ktorá bola jedným zo spoluorganizátorov protestu, prišlo pred sídlo Kurzovej ÖVP protestovať 7000 ľudí. Polícia ich počet odhadla - prinajmenšom na začiatku - na 1000 až 1200.

Predseda mládežníckej organizácie SJ Paul Stich avizoval, že do mimoriadneho zasadnutia Národnej rady, ktoré je naplánované na utorok, sa uskutoční niekoľko ďalších podobných protestných akcií.

Demisiu kancelára Kurza v súvislosti s vyšetrovaním podozrení zo sprenevery a úplatkárstva, ktoré v stredu oznámila tamojšia protikorupčná prokuratúra (WKStA), požadujú i rakúske opozičné strany. Ak kancelár neodstúpi, vyhlásili, že podajú spoločný návrh na vyslovenie nedôvery vláde.

V stredu sa v sídle vládnucej ÖVP, úrade kancelára aj na dvoch ministerstvách konali policajné prehliadky. Dôvodom sú obvinenia, že verejné peniaze boli nekalým spôsobom použité na zaistenie pozitívneho obrazu ÖVP v bulvárnych médiách.