Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Stovky osôb boli evakuované z Charkovskej oblasti, čelí ruským útokom

Policajt skúma úlomky bomby po ruskom nálete v Charkove na Ukrajine v utorok 30. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje.

Kyjev 11. mája (TASR) - Stovky ľudí boli evakuované z oblastí neďaleko hraníc s Ruskom v ukrajinskej Charkovskej oblasti, oznámil v sobotu regionálny gubernátor Oleh Synehubov. Moskva v piatok v tejto oblasti spustila pozemnú ofenzívu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Celkom 1775 osôb bolo evakuovaných," uviedol Synehubov na sociálnej sieti. Dodal, že Rusko za posledných 24 hodín delostrelecky a mínometmi útočilo na 30 sídel v Charkovskej oblasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje. Ukrajinské obranné sily sú však podľa neho pripravené odolať novej ruskej ofenzíve. Ruskí vojaci narazili podľa Zelenského vyjadrení v Charkovskej oblasti na odpor ukrajinských vojenských brigád aj delostrelectva.

Rusko viaceré osady v Charkovskej oblasti obsadilo hneď na začiatku invázie vo februári 2022. V septembri toho istého roku sa však ukrajinským silám podarilo Rusov vytlačiť a odvtedy je táto oblasť prevažne pod kontrolou Kyjeva, píše AFP.