Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Stovky Srbov smútili nad úmrtiami zdravotníkov, žiadali lepšiu ochranu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na takú malú krajinu, akou je Srbsko, ide o obrovský počet ľudí, ktorých sme stratili pre zlú organizáciu, uviedol špecialista na respiračné ochorenia Ferenci Tot.

Belehrad 15. februára (TASR) - Stovky ľudí si v pondelok minútou ticha pred budovou srbskej vlády v Belehrade uctili pamiatku lekárov a zdravotných sestier, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19. Zároveň žiadali lepšiu ochranu zdravotníkov. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Protestujúci kládli biele ruže ku vchodu do budovy a zapaľovali tam sviečky.

Spomedzi 4245 ľudí, ktorí v Srbsku zomreli na covid, bolo 105 lekárov, teda približne 2,5 percenta, ukazujú oficiálne údaje.

Zväz lekárov a farmaceutov, ktorý protest organizoval, vyhlásil, že úmrtí medzi lekármi je viac než v iných krajinách tohto regiónu.

"Na takú malú krajinu, akou je Srbsko, ide o obrovský počet ľudí, ktorých sme stratili pre zlú organizáciu," uviedol špecialista na respiračné ochorenia Ferenci Tot, ktorý patril k organizátorom protestu.

V susednom Chorvátsku zomrel na covid iba jeden lekár, v Albánsku zomrelo 24 lekárov a v Bosne 23, vyplýva zo správ v miestnych médiách.

Podľa pulmonológa Dejana Žujoviča, ktorý pracuje v covidových červených zónach srbskej metropoly Belehrad, spôsobujú takúto vysokú mieru úmrtí medzi lekármi predovšetkým dlhé pracovné hodiny a zlé ochranné vybavenie. "Títo ľudia nemajú dovolenky, sú vyčerpaní a ich imunita trpí," vysvetlil.

Predstavitelia vlády oznámili, že budú vyšetrovať úmrtia zdravotníkov, ale zatiaľ sa v tom urobilo iba málo.

Šéf vládnej krízovej komisie Predrag Kon vyvolal kritiku verejnosti, keď povedal, že lekári a zdravotné sestry sa nakazili skôr pri popíjaní kávy, než pri práci s pacientmi.

Ďalším úmrtiam sa zabráni tak, že hodiny strávené v červených covidových zónach sa obmedzia na šesť denne a zdravotníci sa budú vždy po mesiaci striedať, navrhla generálna sekretárka zväzu doktorka Gorica Džokičová.