Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Štrajk maďarských učiteľov podporí aj odborárska konfederácia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Rezort ľudských zdrojov označil pripravované prerušenie práce učiteľov za protizákonné.

Budapešť 27. januára (TASR) - Na budúci pondelok budú v Maďarsku štrajkovať pedagógovia. Podľa spravodajského servera index.hu vo štvrtok Maďarská odborová konfederácia (MASZSZ) avizovala, že štrajkujúcich učiteľov podporí formou sprievodu áut ulicami Budapešti, ku ktorému sa po registrácii bude môcť pridať ktokoľvek.

Výstražný štrajk, ktorý sa bude konať v čase od 08.00 h do 10.00 h, v záujme riešenia problémov vo vzdelávaní vyhlásili Demokratický odborový zväz pedagógov (PDSZ) a Odborový zväz pedagógov (PSZ).

Rezort ľudských zdrojov označil pripravované prerušenie práce učiteľov za protizákonné. "V tejto otázke neexistuje platné súdne rozhodnutie, preto rodičia v pondelok môžu pokojne zobrať deti do školy," píše sa v stredajšom vyhlásení ministerstva.

Podľa pedagógov postoj rezortu hrubo porušuje zákon, preto sa štrajkový výbor obráti na súd. Predsedníčka PSZ Zsuzsa Szabóová vo štvrtok v komerčnej televízii ATV povedala, že ministerstvo nemôže v tejto otázke rozhodovať namiesto nezávislého maďarského súdu.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)