Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Štrajk nemeckých rušňovodičov pokračuje druhým dňom

Cestujúci, ktorí čakajú na ICE vlak spoločnosti Deutsche Bahn, ležia alebo sedia na nástupišti počas druhého dňa štrajku nemeckých rušňovodičov na železničnej stanici v Lipsku vo štvrtok 12. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Nemecký zväz rušňovodičov má celkovo 35 000 členov a k celonárodnému štrajku sa uchýlil už osemkrát.

Berlín 12. augusta (TASR) - Nemeckí rušňovodiči vo štvrtok pokračujú v celonárodnom štrajku. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej premáva len asi štvrtina diaľkových spojov a zhruba 40 percent regionálnych liniek. Spôsobuje to problémy ľuďom, ktorí dochádzajú do práce, ale aj dovolenkárom, keďže v 11 zo 16 spolkových krajín sú školské prázdniny.

Spoločnosť Deutsche Bahn (DB) zaviedla v reakcii na štrajk náhradný cestovný poriadok a dočasne zrušila hygienické opatrenie, ktoré zakazovalo využívanie všetkých miest na sedenie vo vozňoch.

Zamestnanci železníc chcú štrajkom docieliť zvýšenie miezd o 3,2 percenta a jednorazový príspevok 600 eur za prácu počas pandémie. Spoločnosť DB tieto požiadavky odmietla s tým, že zaznamenala obrovské straty v dôsledku koronavírusovej pandémie. Ďalšie náklady bude musieť vynaložiť v súvislosti so škodami, ktoré napáchali júlové ničivé povodne v západnej časti Nemecka.

Nemecký zväz rušňovodičov (GDL) plánuje ukončiť štrajk v piatok ráno o 2.00 h. GDL má celkovo 35.000 členov a k celonárodnému štrajku sa uchýlil už osemkrát.