Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Strana FdI stiahla z volieb kandidáta, ktorý velebil Hitlera

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Predčasné parlamentné voľby v Taliansku sa uskutočnia 25. septembra po tom, ako v júli padla vláda premiéra Maria Draghiho.

Rím 20. septembra (TASR) - Krajne pravicová strana Bratia Talianska (FdI), favorit víkendových predčasných volieb, stiahla zo svojej listiny jedného z kandidátov za to, že na sociálnej sieti Facebook vychvaľoval nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

FdI vo svojom vyhlásení, citovanom v utorok agentúrou AFP, informovala, že Calogero Pisano, ktorý viedol pobočku FdI v Agrigente na Sicílii a je členom celoštátneho vedenia strany, bol "s okamžitou platnosťou" vylúčený z volieb. “Stranu už nereprezentuje na žiadnej úrovni a má zakázané používať jej logo", dodalo vedenie FdI.

Okrem toho bol Pisano vyzvaný, aby sa stretol s vedením FdI.

Pisano v roku 2014 zverejnil na sociálnej sieti Facebook fotografiu líderky FdI Giorgie Meloniovej s textom "Taliansko na prvom mieste" a poznámkou, že mu pripomína "veľkého štátnika spred 70 rokov." Dodal, že nemal na mysli talianskeho fašistického diktátora Benita Mussoliniho, ale "Nemca".

Okrem toho Pisano uverejnil aj ďalšie komentáre podporujúce fašizmus.

Na Pisanov starý príspevok na Facebooku upozornil denník La Repubblica. Medzičasom na kauzu reagovali viacerí talianski politici. Podpredseda stredoľavicovej Demokratickej strany (PD) Peppe Provenzano na Twitteri upozornil, že "korene sa nezaprú", a pripomenul, že FdI má vo svojom logu naďalej plameň trikolóry, ktorý používalo Talianske sociálne hnutie (MSI) vytvorené po druhej svetovej vojne Mussoliniho stúpencami.

Ruth Dureghellová, ktorá vedie židovskú komunitu v Ríme, zasa uviedla, že je "neprijateľné, aby niekto, kto velebí Hitlera, sedel v parlamente".

Meloniová, ktorá bola v mladosti aktivistkou MSI, tvrdí, že v jej strane nie je miesto pre nostalgiu za fašizmom.

Predčasné parlamentné voľby v Taliansku sa uskutočnia 25. septembra po tom, ako v júli padla vláda premiéra Maria Draghiho. Z najnovších prieskumov verejnej mienky vyplýva, že ich favoritom je koalícia centristických a krajne pravicových strán zložená z pravicovo-populistickej strany Liga (LSP), strany Bratia Talianska a strany Vpred Taliansko (Forza Italia) bývalého viacnásobného premiéra Silvia Berlusconiho.