Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Strana Fidesz podporuje urýchlenie procesu EÚ voči Maďarsku

Budapešť, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Europarlament v septembri 2018 vyzval Radu EÚ, aby prijala opatrenia, ktoré by zabránili porušovaniu základných hodnôt EÚ zo strany maďarských orgánov.

Budapešť 25. februára (TASR) - Maďarská vládna strana Fidesz a vláda podporujú urýchlenie právneho konania Európskej únie (EÚ) voči Maďarsku na základe článku 7 Zmluvy o EÚ v záujme čo najskoršieho ukončenia tohto procesu. Povedal to v utorok v Budapešti poslanec Fideszu v Európskom parlamente Balázs Hidvéghi.

Podľa spravodajského servera 24.hu politik Fideszu týmto vyjadrením reagoval na list piatich frakcií EP, medzi nimi aj frakcie Európskej ľudovej strany (EPP), ktorý bol adresovaný predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi a v ktorom žiadajú urýchlenie konania.

Hidvéghi pripomenul, že poslanci EP za Fidesz i vláda už dávnejšie vyzvali na čo najrýchlejšie uzatvorenie "politického honu na čarodejnice" voči Maďarsku.

Podľa jeho vyjadrenia poslanci Fideszu za EP sú pripravení na všetky rokovania a vyšetrovania, avšak odmietajú použitie dvojakého metra. Odmietajú tiež druhú časť požiadavky, podľa ktorej by do procesu mal byť zainteresovaný aj EP.

"Bolo by to neopodstatnené a protirečilo by to aj európskej zmluve, pretože úloha EP sa skončila tým, že poslanci parlamentu hlasovali o správe o Maďarsku," zdôraznil Hidvéghi v súvislosti so správou, ktorú predložila holandská europoslankyňa a spravodajkyňa EP pre Maďarsko Judith Sargentiniová.

Europarlament v septembri 2018 vyzval Radu EÚ, aby prijala opatrenia, ktoré by zabránili porušovaniu základných hodnôt EÚ zo strany maďarských orgánov. Poslancov znepokojoval najmä stav nezávislosti súdnictva, slobody prejavu a menšinových práv, ako aj korupcia a situácia migrantov a utečencov.

Ministri členských štátov (Rada EÚ) už absolvovali dve vypočutia zástupcov maďarskej vlády - v septembri a decembri 2019.

Rada EÚ iniciovala uplatnenie článku 7 Lisabonskej zmluvy aj voči Poľsku. V jeho prípade Európska komisia v decembri 2017 požadovala prijatie opatrení, ktoré by riešili ohrozenie nezávislosti súdnictva v krajine. Európsky parlament v uznesení z marca 2018 výzvu eurokomisie podporil.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach