Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Strana prezidenta Čiernej Hory oznámila stiahnutie podpory vláde

Premiér Čiernej Hory Milo Djukanovič. Foto: TASR/Michal Svítok

Rozhodnutie prišlo po tom, ako vláda v piatok prijala návrh základnej zmluvy so srbskou pravoslávnou cirkvou (SPC), ktorej vedenie plne neuznáva nezávislosť Čiernej Hory.

Podgorica 11. júla (TASR) – Vláda Čiernej Hory sa ocitla v kríze po tom, ako strana prezidenta Mila Djukanoviča v nedeľu oznámila, že stiahne podporu kabinetu premiéra Dritana Abazoviča. Informovala o tom agentúra DPA.

Predsedníctvo Demokratickej strany socialistov (DPS) sa na tomto kroku podľa miestnych médií dohodlo na nedeľňajšom rokovaní.

Rozhodnutie prišlo po tom, ako vláda v piatok prijala návrh základnej zmluvy so srbskou pravoslávnou cirkvou (SPC), ktorej vedenie plne neuznáva nezávislosť Čiernej Hory.

Spor o zmluvu by mohol viesť až k pádu vlády, ktorá sa ujala moci len v apríli. Podľa kritikov zmluva v súčasnej podobe podkopáva suverenitu Čiernej Hory. Umožnila by totiž SPC získať oficiálne vlastnícke nároky na tamojšie kostoly a kláštory.

Ako pripomína DPA, väčšina veriacich v Čiernej Hore sa hlási k srbskej pravoslávnej cirkvi so sídlom v Belehrade. Jej vedenie sa doteraz nezmierilo s nezávislosťou Čiernej Hory, ktorú táto bývalá juhoslovanská republika po dohode so Srbskom získala v roku 2006.

Abazovič, predseda malej ekoliberálnej strany Zjednotená reformná akcia (URA), vedie menšinový kabinet odkázaný na podporu strany DPS prozápadne orientovaného prezidenta Djukanoviča. DPS má relatívne najsilnejší poslanecký klub, strana však s prozápadnými spojencami nemá nadpolovičnú väčšinu hlasov, ktorou by mohla presadiť vyslovenie nedôvery vláde.

Súčasťou Abazovičovej vlády sú pročiernohorské a prosrbské strany. URA má v parlamente len štyri z 81 kresiel a v koalícii je s partnermi, s ktorými nemá obsahovo príliš veľa styčných bodov. Samotný Abazovič sa v poslednom čase prikláňa čoraz viac k prosrbskému kurzu, konštatuje DPA.