Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Socialistická strana Albánska navrhla na prezidenta Begaja

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Generálmajor Begaj je náčelníkom generálneho štábu od roku 2020.

Tirana 4. júna (TASR) - Albánsky premiér Edi Rama v piatok povedal, že jeho vládnuca Socialistická strana Albánska (PS) navrhla za nového prezidenta krajiny náčelníka generálneho štábu albánskych ozbrojených síl Bajrama Begaja. Parlament bude o tejto voľbe hlasovať v sobotu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Albánskemu parlamentu sa ani v pondelkovom (30. mája) treťom kole voľby nepodarilo zvoliť nového prezidenta tejto balkánskej krajiny, pripomína Reuters. PS a opozícia doteraz nedokázali dosiahnuť kompromis a nenavrhli žiadneho nezávislého kandidáta, ktorý by nahradil prezidenta Ilira Metu.

Strana PS podľa Ramu v rámci rokovaní hovorila o 26 možných kandidátoch, nakoniec sa však rozhodla pre tohto generálmajora. "Begaj je správna osoba na post prezidenta Albánska na najbližších päť rokov," povedal premiér.

Generálmajor Begaj je náčelníkom generálneho štábu od roku 2020. Predtým pôsobil na viacerých pozíciách v armáde, najmä v oblasti medicíny, píše Reuters.

Ústava Albánska predpokladá päť zasadnutí pre voľbu prezidenta, pričom v prvých troch kolách musí víťaz získať najmenej tri pätiny hlasov, čo znamená podporu 84 poslancov. V posledných dvoch kolách stačí len väčšina hlasov, teda podpora 71 zákonodarcov. Vládnuci socialisti majú 74 z 140 parlamentných kresiel. Parlament by o novom prezidentovi mal opäť rozhodovať v sobotu večer.

Prezidentský úrad má v Albánsku prevažne reprezentatívnu rolu a vo všeobecnosti sa chápe ako apolitický. Prezident má však určité právomoci v oblasti súdnictva a ozbrojených síl. Funkciu hlavy štátu je možné vykonávať najviac dve funkčné obdobia.