Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Strana v etiópskom štáte Tigraj sa prihlásila k útoku na Eritreu

Ilustračná snímka. Foto: FB Polícia SR

Etiópia ani Eritrea neposkytli bližšie informácie.

Addis Abeba 15. novembra (TASR) - Vedúca strana v severoetiópskom štáte Tigraj sa prihlásila k sobotňajšiemu raketovému útoku na letisko v eritrejskej metropole Asmara. V nedeľu o tom informovala agentúra AFP.

Asmarské letisko je podľa lídra strany Ľudový front oslobodenia Tigraja (TPLF) Debretsiona Gebremichaela "legitímnym cieľom" útokov, pretože ho "využívajú aj etiópske ozbrojené sily", približuje AFP. Debretsion dodal, že príslušníci TPLF v ostatných dňoch bojujú proti "16 divíziám" eritrejských ozbrojených síl na "viacerých frontoch".

"Podľa nepotvrdených správ mohlo ísť o výbušné zariadenia v blízkosti asmarského medzinárodného letiska," uviedla v sobotu večer ambasáda Spojených štátov v Asmare na svojom webovom portáli.

Etiópia ani Eritrea neposkytli bližšie informácie. Údaje o možných obetiach, zranených či materiálnych škodách sú teda nateraz neznáme, ako aj presný počet odpálených rakiet.

Strana TPLF sa tiež v sobotu priznala k raketovému útoku dve letiská v etiópskom štáte Amhara. Pri útoku prišli o život dvaja vojaci a do 15 ľudí sa zranilo, píše AFP.

Vedenie TPLF sa podľa AFP v sobotu vyhrážalo, že podnikne "raketový útok" na metropolu Asmara a eritrejské prístavné mesto Massawa. Odpálenie rakiet cez hranice je však podľa AFP ďalším zo znakov toho, že vnútorný konflikt v Etiópii začína prerastať cez územie krajiny.

V štáte Tigraj v súčasnosti prebieha ozbrojený konflikt, v rámci ktorého bojujú proti sebe federálna etiópska vláda zameraná proti regionálnej vláde TPLF, ktorú predseda etiópskej federálnej vlády a nositeľ Nobelovej ceny za mier Abiy Ahmed a jeho kabinet považujú za nezákonnú. Konflikt si už vyžiadal životy stoviek vojakov a civilistov.