Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Stranu AfD vyhlásili v Sasku-Anhaltsku za extrémistickú organizáciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Regionálny šéf BfV Jochen Hollmann uviedol, že úrad zozbieral rozsiahle dôkazy o tom, že názory členov tejto strany nie sú v súlade z ľudskou dôstojnosťou, demokraciou a zásadami právneho štátu.

Magdeburg 7. novembra (TASR) - Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko oficiálne vyhlásil stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD) za extrémistickú organizáciu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

BfV to urobil pre množstvo antisemitských, rasistických či protimoslimských vyjadrení predstaviteľov strany. Takéto označenie dáva bezpečnostným službám vyššie právomoci pri sledovaní frakcie AfD v tejto spolkovej krajine.

Regionálny šéf BfV Jochen Hollmann uviedol, že úrad zozbieral rozsiahle dôkazy o tom, že názory členov tejto strany nie sú v súlade z ľudskou dôstojnosťou, demokraciou a zásadami právneho štátu. BfV túto stranu už v roku 2021 označil za podozrivú.

AfD už za extrémistickú organizáciu vyhlásili v marci 2021 v spolkovej krajine Durínsko, kde je jej regionálnym lídrom Björn Höckel. Na celonemeckej úrovni sa jej venuje kontrarozviedka BfV pre podozrenia zo sympatií s pravicovým extrémizmom.

Východonemecké Sasko-Anhaltsko má približne 2,2 milióna obyvateľov a v krajinskom parlamente je AfD najsilnejšou opozičnou stranou s 23 kreslami. Od roku 2021 tam vládne koalícia Kresťanskodemokratickej únie (CDU), Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) a Slobodnej demokratickej strany (FDP). V 97-člennom parlamente im patrí spolu 57 kresiel.