Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Stratené ugandské vojenské vrtuľníky našli na hore Mount Kenya

Bez popisu Foto: TASR/AP

Hovorca kenskej armády dnes oznámil, že na miesto havárie, ktoré objavili zo vzduchu, už mieria záchranári. Osud posádky a pasažierov nie je známy.

Nairobi 14. augusta (TASR) - Dva ugandské vojenské vrtuľníky, ktoré sa v nedeľu stratili vo vzdušnom priestore Kene počas letu do Somálska, objavili na hore Mount Kenya.

Hovorca kenskej armády dnes oznámil, že na miesto havárie, ktoré objavili zo vzduchu, už mieria záchranári. Osud posádky a pasažierov nie je známy.

Skupina štyroch vrtuľníkov odletela v nedeľu zo základne v ugandskom meste Entebbe, ale iba jeden stroj pristál v kenskom meste Wajir, kde mali podľa plánu dočerpať palivo pred odletom do Somálska. Jeden vrtuľník, ktorý viezol na palube sedem ľudí, objavili v pondelok na úpätí hory Mount Kenya.

Ugandskí vojaci tvoria podstatnú časť mierových síl Africkej únie v Somálsku. Ugandské letectvo 7. augusta oznámilo, že vojakov v Somálsku posilnia dopravné a bojové vrtuľníky.

Misia Africkej únie v Somálsku, ktorá zahŕňa aj vojakov Kene a Burundi, plánuje zaútočiť do 20. augusta na druhé najväčšie somálske mesto Kismayu, ktoré je základňou islamských militantov. Povstalci oslabení vnútornými rozpormi a nedostatkom financií ustúpili z hlavného mesta Mogadiša a stredného a južného Somálska, kde tiež bojujú s etiópskymi silami.