Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Stratený urán v Líbyi sa našiel asi päť kilometrov od skladu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Líbya sa v roku 2003 ešte za vlády Muammara Kaddáfího vzdala programu na vývoj jadrových zbraní.

Tripolis 16. marca (TASR) - Viac ako dve tony strateného prírodného uránu v Líbyi sa našli. Na zmiznutie v stredu upozornili inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), o jeho nájdení vo štvrtok informoval vysokopostavený predstaviteľ síl veliteľa Chalífa Haftara. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Kontajnery s uránom boli "menej ako päť kilometrov" od miesta skladovania, napísal na sociálnej sieti generál Chálid Mahdžúb, šéf komunikačnej divízie síl veliteľa Chalífa Haftara.

MAAE v stredajšom vyhlásení uviedla, že z lokality, ktorá nie je pod kontrolou líbyjskej vlády, zmizlo 2,5 tony prírodného uránu a môže to predstavovať "rádiologické riziko".

Generál zverejnil na sociálnej sieti video, na ktorom muž v ochrannom obleku počíta 18 modrých kontajnerov. "Situácia je pod kontrolou. MAAE bola informovaná," povedal generál pre AFP. Naznačil, že kontajnery ukradla a následne opustila "frakcia zo (susedného) Čadu, ktorá sa domnievala, že ide o zbrane alebo muníciu".

Líbya sa v roku 2003 ešte za vlády Muammara Kaddáfího vzdala programu na vývoj jadrových zbraní. V jeho rámci získala centrifúgy na obohacovanie uránu, aj "návod" na zostrojenie jadrovej bomby. V tomto smere však dosiahla len malý pokrok.

Kaddáfího zvrhlo v roku 2011 povstanie podporované NATO a situácia v Líbyi je odvtedy veľmi nestabilná. O moc súperia znepriatelené frakcie ovládajúce východ, resp. západ krajiny. Ich posledný veľký ozbrojený konflikt sa skončil v roku 2020.